Hoge loonkosten vormen ernstige handicap

LoonOrganisatie

Op Ierland na, telt België de productiefste werknemers. Dat blijkt uit een studie van PricewaterhouseCoopers (PwC), die het investeringsrendement op menselijk kapitaal berekende in meer dan 10.000 Europese bedrijven. De omzet per fulltime equivalent (FTE) werd berekend. De Belgische productiviteit was al hoog in 2002 (toen de studie ook uitgevoerd werd), maar tussen 2002 en 2006 verbeterde deze nog met 20%.

Maar de hoge kosten, zowel de loonkosten als de totale kosten, doen zwaar afbreuk aan de hoge score. Qua ROI on HC (Return On Investment on Human Capital) scoort België gemiddeld niet hoger dan de rest van Europa.

Een blik op de kosten per FTE verklaart alles. De kosten per FTE bedragen in België 237.043 euro tegenover 165.747 euro gemiddeld voor Europa. De kosten waren al hoog in 2002, maar stegen op vijf jaar tijd met nog 18%. Het gaat dan over de totale kosten, niet alleen de personeelsgebonden kosten. België staat hiermee op de zeventiende plaats. Voor de ROI on HC komt de Belgische mediaan (1,13) ongeveer overeen met de Europese mediaan (1,16). Dat betekent dat 1 euro salaris 1,13 euro omzet genereert in ons land: een stijging van 13% tussen 2002 en 2006.

De niet-personeelsgebonden kosten zijn zowat evenveel gestegen als de personeelsgebonden kosten (het hele loonpakket plus de sociale-zekerheidskosten). Het zijn dus niet eenvoudigweg de loonkosten die de pan uit rijzen. De kosten liggen over het algemeen te hoog in België. De loonkosten maken ongeveer een vijfde uit van de totale kosten. Met andere woorden: als België de absolute personeelskosten omlaag krijgt, kan het zeker beter concurreren op Europees vlak. Maar om een echt concurrentievoordeel te krijgen, moet ons land de algemene kosten naar beneden krijgen.

Nu België overschakelt van een industrieel georganiseerde omgeving naar een diensteneconomie, worden de loonkosten nog belangrijker. De hoge personeelskosten dreigen de omschakeling naar een diensteneconomie alleen maar trager en moeilijker te maken.

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.