Hogere starterslonen: gevaar!

Sinds 24 jaar vissen de Britse Recruitment and Employment Confederation (REC, vergelijk het wat met Federgon) en KPMG uit hoe het zit met de startlonen. Die stijgen tegen een recordtempo, al drie maand op een rij. Uit een enquête blijkt dat 57 procent van de 400 deelnemende rekruteerders en consultancies hogere lonen voor nieuwe vaste contracten rapporteren, terwijl slechts 1 procent melding maakte van lagere startlonen. Maar ook voor tijdelijke aanwervingen verhoogde het startersloon stevig. Voor de vaste contracten steeg het startersloon bij driekwart van de respondenten, voor de tijdelijke tot zeven op tien.

Onderhandelen de nieuwe kandidaten sterker? Sommigen wel, maar zij vormen lang geen meerderheid. De stijging van het startersalaris is vooral te zoeken bij de bedrijven die op de krappe arbeidsmarkt met geld zwaaien om mensen te overtuigen.

Die praktijk leidt tot een probleem voor de bedrijven zelf en voor de economie. Hogere instaplonen, gecombineerd met ongetwijfeld hogere belastingen, betekenen hogere prijzen en minder investeringen op middellange termijn. Ai!

Dan hebben we het nog niet gehad over de gefrustreerde trouwe medewerkers die hun loon niet noemenswaardig zien verhogen.

De onderzoekers suggereren niet op hogere startlonen te mikken, maar wel op geschikte opleiding van interne en nieuwe medewerkers om het rekruteringsprobleem op te lossen.

Bron: KPMG/REC

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.