Hoofdkapje voor islamitische verpleegkundigen

AllochtonenArbeidsomstandighedenArbeidsrechtDiscriminatieGenderMigratie
Islamitische verpleegkundigen in het AZ Mechelen krijgen in plaats van een hoofddoek een speciaal ontworpen, uniform hoofdkapje met het logo van het ziekenhuis op de voorzijde. Er zijn nu zelfs allochtone gediplomeerden die zich specifiek aanmelden bij AZ Mechelen omdat het ziekenhuis dit kapje toelaat.

Uit een studie van de vrije universiteiten VUB en ULB (Adam en Rea, 2010) in opdracht van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) blijkt dat het vaak de instellingen met een katholieke stempel zijn die speciaal voor hun islamitische personeel aanpassingen doorvoeren met bijvoorbeeld een gebedslokaal op de werkvloer, halalmenu’s in de bedrijfskantine of verlof voor het offerfeest. Bij vrijzinnige organisaties weegt vaker het argument van neutraliteit door, zodat er minder snel uitzonderingen worden toegestaan.

Het CGKR pleit overigens niet voor het wettelijk verplicht maken van aanpassingen die tegemoet komen aan de cultureel-religieuze achtergrond van werknemers, maar rekent vooral op dialoog om tot een praktische oplossing te komen.
Bron: NVKVV.

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

IT-recruiter

Projinit

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.