HR heeft digitale koudwatervrees

40ArbeidsmarktCommunicatieCompetentiemanagementEvaluatieHR SoftwareKennismanagementLeiderschap en CoachingLoonOpleiding
Dat blijkt uit een studie van HR-dienstenverlener SD Worx bij meer dan 2400 werknemers en 729 werkgevers. De personeelsafdelingen van Belgische bedrijven kampen met digitale koudwatervrees.

En dat terwijl medewerkers in hun privéleven steeds vaker de digitale realiteit omarmen. Thuis zijn werknemers goed geëquipeerd. Ze hebben diverse toestellen waarvan ze intensief gebruik maken voor e-mail (94 procent) of online-bankieren (84 procent). Ze shoppen vaker online (70 procent) dan de gemiddelde internetgebruiker (55 procent) en zijn redelijk actief op sociale media (61 procent).

Eenmaal op het werk, lijkt de digitale klok wel teruggedraaid. Dan heeft nog maar 78 procent van de werknemers e-mail ter beschikking. De helft (51 procent) kan zijn verlof nog wel digitaal plannen, maar zodra het over administratieve toepassingen gaat, zoals het indienen van onkostennota’s of het aanvragen van een opleiding, biedt nog maar 40 procent van de bedrijven digitale oplossingen aan.

Ook qua communicatie en kennisdeling blijft de digitalisering ondermaats: 31 procent van de werknemers kan gebruik maken van een kennisdelingsplatform, maar slechts 16 procent heeft de mogelijkheid om informatie uit te wisselen via een intern sociaal netwerk als Yammer, terwijl dat een efficiënter alternatief is voor oeverloos mailverkeer.

Toch verwacht een grote meerderheid van de werknemers dat zijn bedrijf inspanningen doet op het vlak van digitalisering. Zowat 60 procent van de werknemers wil graag e-toepassingen voor verlofplanning, evaluatie en een online-overzicht van zijn totale beloningspakket.

Niet minder dan 57 procent van de werknemers vraagt een digitale loonbrief, maar die is in 71 procent van de bedrijven niet beschikbaar.

Rendabiliteit en onwennigheid

De terughoudendheid van werkgevers tegenover digitalisering heeft verschillende oorzaken. Sommige bedrijfsleiders zijn bang dat hun investering in nieuwe digitale technologie niet zal renderen. Ook bleek een zekere terughoudendheid tegenover nieuwe, onbekende technologie te bestaan.

Ten slotte bleek de snel wijzigende en vaak te complexe regelgeving tot complexere interne bedrijfsprocessen te leiden.

Anderzijds beseffen werkgevers dat nieuwe technologie noodzakelijk is om competitief te blijven en voldoende jonge medewerkers aan te trekken. Ook beseffen werkgevers steeds vaker dat digitalisering van complexe en tijdrovende processen zoals het beheer van opleidingen, verlofplanning en evaluatieprocessen tot meer efficiëntie en een betere service aan medewerkers leiden.

Regionale verschillen

Het onderzoek bracht ook grote regionale verschillen aan het licht. Belangrijkste vaststelling is dat de digitalisering over de hele lijn het verst staat in Brussel. Dat heeft te maken met het overwicht aan dienstenbedrijven in het Hoofdstedelijk Gewest, waaronder ook vaak grote en internationale dienstenbedrijven.

Op 7 van de 22 domeinen wordt Vlaanderen echter door zowel Brussel als Wallonië gepasseerd. In Franstalig België zijn het gebruik van e-mail, intranet, interne sociale netwerken, sociale media, het downloaden van content, jobsites voor interne vacatures, elektronisch handtekenen van documenten, de elektronische loonbrief en elektronische deelname aan bijvoorbeeld tevredenheidsenquêtes opvallend sterker verspreid.

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.