Wie neemt de beslissingen in het bedrijfsleven: mannen of vrouwen? Dat werd geanalyseerd door Computer Profile, een bedrijf gespecialiseerd in databasemarketing. De onderneming houdt voortdurend bij wie in het bedrijfsleven welke beslissingen kan nemen, ze monitort al 20 jaar meer dan 30.000 topbedrijven met meer dan 50 medewerkers in de Benelux (waarvan 13.575 in België).
Gestage groei en stabilisatie
Al in 1998 telde België 16 procent vrouwelijke beslissingsnemers. Nederland klokte toen af op amper 6 procent. Over de voorbije decennia nam het aantal vrouwelijke beslissingsnemers bij Belgische bedrijven gestaag toe, met een piek in 2015 tot 35 procent. Vandaag is 1 op de 3 beslissingsnemers in onze bedrijven een vrouw.
Ook in Nederland nam het percentage vrouwelijke beslissingsnemers toe, al blijft hun aandeel sinds 2011 hangen rond de 23 procent.
Hoogste percentages in HR
De data werden ook geanalyseerd volgens functiedomein en sector. Voor België en Nederland blijkt het functiedomein HR (met respectievelijk 71,12 procent en 62 procent) het enige domein te zijn waar vrouwen de meerderheid van de beslissingen nemen.
In beide landen vind je het minst aantal vrouwelijke beslissingsnemers – niet geheel verrassend – in het IT-vakgebied (België 9 procent en Nederland 7,9 procent).
Vooral in zorg en onderwijs
Bekijken we de onderverdeling volgens sector, dan vinden we de meeste vrouwelijke beslissingsnemers in België in de sectoren onderwijs (38 procent), overheid (37 procent) en gezondheidszorg (34 procent). Voor Nederland zijn dit de sectoren zorg (31 procent), onderwijs (29 procent) en dienstverlening (27 procent).
Het laagste aandeel vinden we in België in de transportindustrie (19 procent) en de minerale industrie (20 procent). In Nederland scoort met nog geen 14 procent de metaalindustrie het laagst.
Gendergelijk bestuur? Nog veel werk voor de boeg
“Uit onze data blijkt dat zowel overheden als ondernemingen nog meer stappen moeten zetten om tot een gendergelijk bestuur te komen. Nog niet voldoende vrouwen nemen een rol met beslissingskracht op in een onderneming,” stelt Tom Costers van Computer Profile Benelux. “Genderneutraliteit moet steeds het uitgangspunt zijn bij de selectie van een kandidaat: wat primeert, is de geschiktheid voor de job. Maar bedrijven die een tandje bijsteken en de evolutie richting evenwicht versnellen, plukken daar zonder twijfel de vruchten van.”
Bron: Computer Profile (computerprofile.com)µ