HR is het kneusje aan de directietafel

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtAttitudeInstroomKennismanagementLeiderschap en CoachingLoonLoopbaanMotivatie
Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit in opdracht van Oracle en IBM. Slechts 38 procent van de directieleden zien in HR een belangrijke speler en bijna een derde zegt dat HR-directeurs niet van hetzelfde kaliber te zijn dan andere directieleden.

Bijna de helft (40 procent) van de directieleden vindt dat de HR-functie te veel gericht is op processen en procedures en de ‘business’ te weinig begrijpt.

Maar er is ook goed nieuws. De bedrijfstop erkent het belang van een goed personeelsbeleid en –strategie. 80 procent van de CEO’s ziet een sleutelrol weggelegd voor HR in het opstellen van de bedrijfsstrategie.

“CEO’s verwachten van HR dat ze bedrijfsproblemen oplossen en een strategische partner zijn”, becommentarieert Stephanie Bird van CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development) de studie. “Meer zelfs, de andere directieleden zetten de deur op een kier voor HR om als een volwaardige partner mee te schuiven aan de directietafel.”

Een studie van CIPD die later deze maand bekendgemaakt zal worden, komt tot dezelfde conclusie. Daaruit blijkt dat zowel CEO’s als HR dezelfde prioriteiten hebben, namelijk over de juiste vaardigheden en talent beschikken om te kunnen groeien. “Hoewel HR op dezelfde lijn zit als andere directieleden wat betreft het implementeren van de bedrijfsstrategie, heeft HR minder invloed bij het uitstippelen van de bedrijfsstrategie”, merkt Bird op.

“HR wordt niet uitgesloten van de directietafel, maar moet meer proactief zijn. Hun collega’s aan de tafel zijn niet zozeer geïnteresseerd in een historiek van de verzuimcijfers, maar willen weten welke talenten ze nodig hebben binnen twee of drie jaar”, besluiten de onderzoekers.

Bron: People Management

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.