HR-medewerkers ervaren het meeste stress op het werk

Stress op de werkvloer blijft een taboe in Groot-Brittannië, zo blijkt uit een enquête van advocatenkantoor Slater & Gordon Lawyers UK bij 2000 werknemers. Meer dan de helft van de ondervraagde werknemers zegt door de te hoge werkdruk continu stress te ervaren en dat resulteert in slapeloosheid, haarverlies en angstaanvallen.

Bijna een derde zegt dat door de hoge werkstress dagelijkse routinetaken regelmatig blijven liggen. Anderzijds durft slechts een vijfde dit aankaarten bij zijn leidinggevende, omdat er nog steeds een taboesfeer hangt rond werkstress. Maar ook omdat men vreest dat promotiekansen hierdoor verkleinen. Een vijfde van de werknemers die kampen met te hoge werkstress zegt daardoor al in tranen te zijn uitgebarsten op het werk, doorgaans op het toilet.

Een derde van de werknemers die te veel werkstress ervaren, hebben zich daarom al ziek gemeld, maar twee derde loog daarbij over de echte oorzaak, omdat ze niet als zwak willen overkomen bij hun werkgever. Eén op de zeven zoekt zijn toevlucht in alcohol op het einde van de werkdag om te ontstressen en meer dan twee derde heeft al overwogen zijn ontslag in te dienen.

Eén op de vijf zoekt zijn toevlucht in compulsief eten om de stress te kunnen verwerken en bijna één op de vier ontwijkt collega’s in de hoop de werkdruk te verminderen.

De belangrijkste oorzaken van werkstress zijn een te hoge werkdruk, onrealistische doelstellingen en de druk om overuren te presteren, schrik om ontslagen te worden en een slechte relatie met collega’s en agressieve managers. Maar ook de nieuwe technologie, waardoor medewerkers het gevoel hebben voortdurend oproepbaar te zijn, zorgt ervoor dat ze moeilijk kunnen ontspannen.

Bijna de helft van de respondenten zegt weinig steun te ervaren op het werk en een derde zegt dat werkgevers meer inspanningen moeten doen om werkstress te verminderen.

Uit de enquête blijkt ook dat HR-medewerkers het meeste te kampen hebben met stress op het
werk (62%), terwijl medewerkers in een productie-omgeving het minste stress ervaren (40%).

Bron: Hrreview.co.uk

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.