De nieuwste experimenten in verband met de productiviteit op de werkvloer doen wat denken aan koeien die pure melkmachines zijn geworden. De melkproductie wordt tot het maximale opgevoerd en als de productie na verloop van tijd zakt, wordt de koe vervangen.
Zo werd in een recent tv-programma een bedrijf in beeld gebracht dat zijn medewerkers tot in de kleinste details volgt. De medewerkers dragen vrijwillig een sportbandje (een wearable) dat een aantal zaken bijhoudt, zoals wat hun slaapritme is, hoeveel ze bewegen en hoeveel uren ze achter een scherm zitten. Achter de schermen wordt de gezondheid van de medewerkers gekoppeld aan de productiviteit. Zo kan de werkgever bijvoorbeeld zien hoeveel uren iemand heeft gewerkt, of hij de ‘goede’ dingen doet in zijn werktijd en hoeveel werkbare uren hij heeft. De werkgever is bij dit experiment op zoek naar de ideale balans tussen wat er van de mensen wordt gevraagd en wat ze ervoor terugkrijgen.
Big Brother
Het is een wat beangstigende gedachte om constant in de gaten te worden gehouden. Krijgt de techniek een niet al te groot vat op ons (werk)leven? Niet echt, zolang dergelijke programma’s vrijwillig zijn, en de medewerkers zelf ook toegang hebben tot de persoonlijke data, is daar niets op tegen. Er zijn nu eenmaal bedrijven zoals in het programma nodig om te experimenteren met dergelijke nieuwe technologische mogelijkheden zoals wearables.
Informatief gezien, hebben die nieuwe gegevens dan ook heel wat voordelen. De HR-afdeling krijgt op die manier een enorme hoeveelheid data die zij samen met de medewerkers kunnen inzien, al dan niet gekoppeld aan de HR-software. Tot in detail is na te gaan hoe medewerkers presteren, of ze op de juiste plek zitten en of ze het onderste uit de kan halen. Voor de medewerkers is het nu nog niet meer dan een interessant experiment, maar de verwachting is dat deze trend zich zal doorzetten. Voor velen zal het wennen worden aan deze indringende manier van werken en observeren.
Productiviteit meten
Het bedrijf dat in het programma te zien was, is zeker niet de enige organisatie die hiermee bezig is. Er komen steeds meer bedrijven die starten met het technologisch volgen van medewerkers om zo hun productiviteit maximaal te laten renderen. Zo zijn er ook voorbeelden bekend van bedrijven die nauwkeurig bijhouden waar elke werknemer zich in het gebouw bevindt en hoelang. Die gegevens gekoppeld aan de productiviteit, leveren ook interessante inzichten op. Alles aan ons en om ons heen wordt meetbaar.
Daarbij is vooral aandacht voor de technologische en bedrijfseconomische kant van het verhaal. Maar verliezen we zo het menselijke aspect niet te veel uit het oog? Als medewerker zelf krijg je dan wel meer inzicht in je gezondheid, toch moeten we ervoor waken dat we ons niet als machines gaan zien. Werk moet ook leuk kunnen blijven. De kracht van een bedrijf zit bovendien ook in het succes van onderlinge samenwerking. Gelukkig zijn sommige zaken (nog) niet door computers te meten.
Bron: Visma (nl.visma.com)