HR niet vrij van vooroordelen

AllochtonenArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtAttitudeCommunicatieCompetentiemanagementDiscriminatieGehandicaptenGender
Dat blijkt uit een enquête van het Britse HR-vakblad People Management. Het magazine liet 122 HR-professionals een test invullen die peilt naar onbewuste vooroordelen op het vlak van leeftijd, gender, gewicht, handicap en competenties.

De test toont aan dat ook HR zich onbewust laat leiden door allerlei stereotype vooroordelen. Eén van de opmerkelijkste bevindingen zijn de vooroordelen ten aanzien van mannen. Slechts 1 procent van de ondervraagden toonde vooroordelen ten aanzien van vrouwen, 37 procent laat zich beïnvloeden door vooroordelen ten aanzien van mannen.

Overigens laten mannen zich evenzeer leiden door stereotype denkbeelden ten aanzien van mannen: 15,6 procent van de ondervraagde mannen toonde een ‘anti-mannen-houding’, terwijl slechts een half procent van de ondervraagde vrouwen een ‘anti-vrouwen-houding’.

Meer dan de helft van de ondervraagden heeft vooroordelen ten aanzien van vrouwen met overgewicht. 51 procent gaat er van uit dat overgewicht een invloed heeft op het gedrag. Ten aanzien van slanke vrouwen bestaan er veel minder vooroordelen: slechts 4 procent schat hun competenties lager in.

Ook ten aanzien van een handicap blijven de vooroordelen groot: 25 procent is sterk tot zeer sterk bevooroordeeld. Toch is er ook goed nieuws: het onderzoek vond weinig vooroordelen ten aanzien van leeftijd, 75 procent vertoonde geen vooroordelen ten aanzien van leeftijd.

Bron: People Management

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.