HR onvoldoende op de hoogte van ambities vrouwelijk talent

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenAttitudeFlexibiliteitGenderInstroomLeiderschap en CoachingLoonLoopbaanMotivatie
Dat blijkt uit het Britse onderzoeksrapport ‘Focus on the pipeline – Engaging the full potential of female middle managers’ van Alexander Mann Solutions (AMS) en kennisbank Everywoman. De onderzoekers ondervroegen vierhonderd vrouwelijke middenmanagers en tweehonderd HR-managers.

81 procent van de vrouwelijke managers zegt het gebrek aan doorgroeimogelijkheden als een probleem te zien. Slechts 62 procent van de HR-managers deelt die zorg. De ondervraagde HR-managers dachten dat ruim een op de drie (35 procent) van de vrouwelijke managers binnen twee jaar een promotie wilde maken, in werkelijkheid heeft 56 procent van hen die ambitie.

Weinig vertrouwen

HR-managers blijken er ook weinig vertrouwen in te hebben dat vrouwen hun ambitie waarmaken. Zij verwachten dat 27 procent van de vrouwelijke managers binnen twee jaar een hogere positie zal verwerven binnen de organisatie. Van de ondervraagde vrouwelijke managers gelooft 75 procent dat zij daar kans op maken.

Volgens de onderzoekers kan betere toegang voor vrouwen tot leidinggevende posities miljarden opleveren, omdat dit positief effect heeft op vrouwelijke medewerkers in alle lagen van de organisatie. Zij zullen zich meer betrokken voelen bij hun werkgever omdat zij weten dat zij de kans krijgen om hun ambities waar te maken. Door die grotere betrokkenheid wordt hun productiviteit hoger, wat de prestaties van de organisatie met bijna 20 procent kan verbeteren.

De ondervraagde HR-managers blijken hier lagere verwachtingen over te hebben; 40 procent verwacht dat de organisatie betere resultaten zal behalen wanneer er meer vrouwen in leidinggevende posities werken.

Loopbaan

HR is volgens het rapport niet de enige die de doorgroeimogelijkheden van vrouwen op een andere manier moet benaderen. Ook de ambitieuze vrouwen zijn te afwachtend. Op de vraag wie er verantwoordelijk is voor een duidelijk carrièrepad binnen de organisatie zegt slechts 8 procent van de vrouwen dat zij daar zelf verantwoordelijk voor zijn. De helft vindt dat de werkgever daarvoor moet zorgen en 42 procent ziet dat als een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

66 procent vindt dat het de verantwoordelijkheid van de werkgever is om erkenning te geven voor behaalde prestaties, terwijl 10 procent van de vrouwen vindt dat zij er zelf voor moeten zorgen dat hun bijdrage de waardering krijgt die ze verdient.

Bron: PW Intermediair

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.