HR weldra drijvende kracht achter elk bedrijf?

De komende jaren zal automatisering steeds belangrijker worden én paradoxaal genoeg daardoor juist ook de erkenning van menselijke vaardigheden. “Opkomende technologie en kunstmatige intelligentie zullen repetitieve handelingen overnemen en er zullen nieuwe creatieve banen ontstaan. Beroepen waarvoor verbeelding vereist is, worden bij zowel werkgevers als werknemers populair. Zo wordt HR de doorslaggevende factor bij het inspelen op bedrijfsveranderingen”, vat het rapport samen.

Menselijke vaardigheden

Door de toenemende automatisering winnen het beoordelingsvermogen en creatief denken aan belang. En HR zal bepalend worden voor de herkenning van die menselijke vaardigheden.

In de ‘open economy’ wordt de rol van talentvolle freelancers bovendien steeds belangrijker. Deze groep wil werken op de eigen mobiele apparaten. Daardoor is beveiliging vanzelfsprekend ook erg belangrijk. Met ‘embedded’ encryptie kan je echter makkelijk zorgen dat de mobiele veiligheid voor iedereen binnen het bedrijf is verzekerd.

Op zoek naar absolute efficiëntie

Aangezien het personeelsbestand verandert, zal ook het dagdagelijkse werk van het HR-team grondig worden door elkaar geschud. Het gaat om een goede kennis van wat het bedrijf nodig heeft, zonder daarbij de onafhankelijke instelling van nieuw en jong personeel uit het oog te verliezen.

Zo zijn traditionele managementstructuren en -strategieën weinig meer waard als je te maken hebt met een generatie die niet langer wil werken in een hiërarchische organisatie. De focus verschuift van processen en structuren naar een meer zakelijke en economische benadering, waarbij het essentieel is dat freelancers zo efficiënt mogelijk kunnen bijdragen.

Wie correct op de verschuiving inspeelt, kan in deze nieuwe realiteit het verschil maken. Volgens het ‘Intuit 2020 Report’ is in 2020 al zo’n 40 procent van het arbeidspotentieel zelfstandig en vertegenwoordigt de freelancemarkt dan een waarde van 10 miljard dollar. Een degelijk samenspel van de menselijke en digitale wereld is dan niet langer iets extra, maar een kernvaardigheid die een organisatie mee definieert. Juist daardoor zullen HR-professionals weldra een sleutelrol vervullen bij het uitvoeren van de bedrijfsstrategieën.

Bron: HR Praktijk (hrpraktijk.nl)

 

Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.