HRM in grote en kleine bedrijven: brede kloof

Leiderschap en CoachingOrganisatie
Het Nederlandse onderzoek ‘HRM in het MKB’ van onderzoeksbureau EIM peilde de verschillen tussen het HR-beleid van kleine en grote ondernemingen. Onderzoeker Michel Winnubst: “Allereerst hebben we gekeken naar de verschillen in gebruikte instrumenten. Het blijkt dat kleine ondernemingen minder vaak gebruik maken van de formele HRM-instrumenten die, volgens onderzoek bij grote bedrijven, een positief effect op de bedrijfsprestaties hebben. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van functionerings- en beoordelingsgesprekken, taakomschrijvingen en aandacht voor bedrijfsopleidingen.”
Daarnaast bekeek men de verschillen in opbrengst. Winnubst: “Heel harde uitspraken kan ik niet doen, omdat de effectiviteit van personeelsbeleid bij grote ondernemingen veel vaker onderzocht is dan bij kleine bedrijven, maar het lijkt erop dat HR-instrumenten bij kleine bedrijven minder goed werken dan bij grote bedrijven. Een verklaring daarvoor kan liggen in een het fenomeen ‘psychologisch contract’. In kleine bedrijven hebben mensen waarschijnlijk een veel sterkere binding met het bedrijf, waardoor HR-instrumenten om die betrokkenheid te vergroten niet zo veel zin hebben. Met andere woorden: er is weinig ruimte om die band tussen bedrijf en personeel te versterken, omdat die band al zo sterk is.”
De effecten mogen misschien minder groot zijn, toch wordt uit het onderzoek duidelijk dat meer aandacht voor HR-beleid in kleine en middelgrote ondernemingen waarschijnlijk leidt tot meer productiviteit en dus tot meer winst.

Bron: P&O Actueel, EIM

Opleider Actiris Academy

Actiris

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.