HRM is een ‘overschotberoep’

Knelpuntberoepen

Op de Nederlandse arbeidsmarkt hebben ongeveer 30 beroepsgroepen momenteel de kansen voor het grijpen. Bij de knelpuntpuntberoepen vinden we vooral functies op midden-, hoger en wetenschappelijk beroepsniveau in de techniek, IT en in enkele specifieke niches.

Moeilijk te vinden zijn onder meer monteurs, gecertificeerde lassers, technisch tekenaars, programmeurs, docenten wis- en natuurkunde, opticiens, hoveniers en specialisten ouderengeneeskunde. Ook rekruteerders worden niet zo makkelijk gevonden, vooral dan rekruteerders die gespecialiseerd zijn in het vinden van ICT- en technisch personeel.

Overschotberoepen

Een overschot aan kandidaten is er onder meer voor de meeste HR-professionals, zeker voor personeels- en opleidingsfunctionarissen, re-integratiedeskundigen en adviseurs over werk en beloning.

Zitten ook in het kamp van het overaanbod: receptionist, administratief medewerker, conciërge of medewerker facilitaire dienst, secretaressen, boekhouders en financieel-administratief medewerkers. De toenemende digitalisering – in combinatie met de crisis – heeft de bijl gezet in deze banen. Ook de administratieve medewerker in de verzekeringssector heeft het moeilijk door de voortschrijdende digitalisering. Zelfs in de zorg- en welzijnssector is er te veel aanbod van hulpverzorgers, sociaal-culturele werkers en leiders van kinderopvang.

Bron: Personeelsnet (personeelsnet.nl)


Benelux Unie

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.