Humor doet kans op burn-out dalen

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenAttitudeCommunicatieMotivatieWellness
Anja Van den Broeck, arbeids- en motivatiepsychologe aan de HUB, bestudeerde het verband tussen het gebruik van positieve vormen van humor, werkplezier en de kans op een burn-out. Samen met haar collega’s van de KU Leuven en Nederlandse onderzoekers, concludeert Van den Broeck dat grapjes maken op en over het werk het werkplezier verhoogt en de kans op een burn-out vermindert.

Humor heeft een duidelijk effect op het welzijn van werknemers, blijkt uit het onderzoek. Van den Broeck: “Je focussen op wat grappig is aan een bepaalde situatie kan zeer effectief zijn. Wie de humor van iets inziet, zal zich beter voelen.”

“Het welzijn op het werk wordt ook bepaald door andere factoren, zoals werkdruk, sociale relaties en rolconflicten, maar toch valt het belang van humor op”, legt Van den Broeck uit.

“Werkplezier, personeelsverloop, jobtevredenheid en verbondenheid met de organisatie zijn aan elkaar gelinkt. Zelfs de financiële resultaten gaan erop vooruit als werknemers meer plezier beleven aan hun job. Werkgevers hebben dus niets te verliezen bij humor op de werkvloer. Integendeel zelfs. Mijn advies: verwijder zoveel mogelijk stressoren uit de dagelijkse werkomgeving en geef humor de ruimte.”

Bron: HUB

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.