Hybride werken: pas op voor ‘tikkende tijdbom’

Volgens een enquête bij 528 bedrijfsleiders door een HR-dienstverlener zou in juni 46 procent van de respondenten nog niet beslist hebben hoe ze het hybride werken zullen organiseren. Bij bedrijven met meer dan 150 werknemers stijgt dit percentage tot 58 procent. Ongeveer een derde zou de beslissing overlaten aan de afdelingen.

Ondanks de grote onzekerheid, is 77 procent ervan overtuigd dat de directie het hybride werken volledig zou ondersteunen. Opvallend is dat 81 procent zegde de werknemers te hebben geconsulteerd over hun voorkeuren of dat nog te zullen doen. Bijna driekwart van deze bedrijven gaf aan dat deze input een significante invloed zou hebben op hun benadering. Maar opgelet: 7 procent signaleerde ook dat de raadpleging zoveel verdeelde meningen opleverde, dat ze van geen nut was voor de beslissingen over de aanpak.

Desondanks blijft consultatie een noodzaak. Volgens het rapport zal het gebrek eraan een tikkende tijdbom instellen. Het zal leiden tot algemene sociale conflicten en tot het weigeren van nieuwe contractuele afspraken door individuele werknemers. Dit kan uitmonden in ongewenste ontslagen van werknemers die zich niet terugvinden in de gekozen formule van hybride werken.

Mogelijke oplossingen zijn doorgedreven persoonlijke communicatie, toelaten van meer flexibiliteit en vooral het nemen van voldoende tijd tijdens een overgangsperiode.

Bron: peoplemanagement.co.uk

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.