De slechte indeling van de sterilisatieafdelingen blijkt niet het enige probleem te zijn. In 22 ziekenhuizen is de berging van het steriele materiaal in slechte staat. In 15 ziekenhuizen zag de Zorginspectie vuile instrumenten of andere voorwerpen op plekken liggen waar enkel afgewassen en steriel materiaal thuishoort, of andersom.
Het grootste gevaar van slechte ziekenhuishygiëne is dat patiënten een infectie oplopen, zoals een bloedvergiftiging of een ontsteking van de wonde na een operatie. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) schat dat in ons land jaarlijks 103.000 patiënten (ernstig) ziek worden van kiemen uit het ziekenhuis. Ruim 2600 overlijdens kunnen worden toegeschreven aan zo’n ziekenhuisinfectie.
Niet enkel vuile instrumenten, maar ook de handen van artsen en verpleegkundigen zijn een gevaar voor de patiënt. Bij een slechte handhygiëne geven hulpverleners kiemen van de ene patiënt naar de andere door. Uit de inspectieverslagen blijkt dat er in 48 van de 56 ziekenhuizen artsen en verpleegkundigen werken die zich niet aan de basisregels van de handhygiëne houden: geen ringen, horloges en lange mouwen dragen. De handen en onderarmen vrijhouden, is nochtans essentieel om de handen goed te kunnen wassen of te ontsmetten met alcoholgel. Volgens het KCE zou een betere handhygiëne maar liefst 30 procent van de ziekenhuisinfecties kunnen vermijden.
De redactie van De Standaard is zich ervan bewust dat de inspectieverslagen een momentopname zijn. Daarom geeft ze aan de ziekenhuizen de kans om te reageren. Hun reacties worden geplaatst op de website van de krant.
Bron: De Standaard, www.standaard.be