Ignace De Breuck (Bozar) : “Vertrouwen groeit door communicatie”

“Ons voordeel is dat Bozar een gekende naam is. Veel jonge mensen zien het als een springplank tot andere dingen.” De complexe structuur maakt van de instelling een goede leerschool, zegt De Breuck. “Maar de historiek van de organisatie bepaalt vandaag nog deels de uitdagingen waar men voor staat. Al de personeelsstatuten van voor 2000 bestaan ook nog, bijvoorbeeld, al zijn ze uitdovend. Er zijn nog medewerkers met een overheidsstatuut, terwijl de meesten een gewoon arbeidscontract hebben. Er zijn om en bij de acht statuten bij Bozar.”

De manier waarop die uitdagingen worden aangegaan, ook daar heeft de HR-directeur zijn zegje in. “HR is hier altijd betrokken in de beslissingen van de directie, en ik denk ook niet dat dat anders kan. Mocht mijn rol zich beperken tot het puur technische HR-domein, dan zat ik hier niet.”

Ignace De Breuck (Bozar):
“Hoe raar dat ook klinkt: de relatie met de sociale partners is tijdens de covidperiode veel verbeterd. Dat komt omdat we verplicht waren om meer in te zetten op informeel overleg.” © Hendrik De Schrijver

“De trend van individualisering gaan we niet tegenhouden”

Net zoals vele andere organisaties, waren de afgelopen twee jaar voor Bozar een moeilijke periode. Er was de lockdown, de sluiting van de culturele sector, de bekommernis over het welzijn van de medewerkers, het inzetten op leiderschap… “Er is een maatschappelijke evolutie naar meer en meer individualiteit”, zegt De Breuck daarover. “Ik begrijp dat in elke organisatie overleg met de sociale partners belangrijk is, maar daar ligt de focus toch nog steeds op het collectief, breder kader. Ik ben ervan overtuigd dat de individuele opvolging zeker even belangrijk is, om niet te zeggen nog belangrijker. Die trend van individualisering gaan we niet tegenhouden. Daarom pleit ik bij de leidinggevenden ervoor om te gaan luisteren wat de individuele problemen zijn van medewerkers. Ook al kan je die niet allemaal oplossen, het is wel belangrijk dat je weet wat die individuele problemen zijn en dat je op zijn minst gaat kijken wat je kan doen.”

En de rol van de sociale partners in deze periode? “Er is bij Bozar lange tijd wantrouwen geweest tussen sociale partners. Hoe raar dat ook klinkt: de relatie is tijdens de covidperiode veel verbeterd. Dat komt omdat we verplicht waren om meer in te zetten op informeel overleg. Dat ging in het begin uitsluitend over covidperikelen, maar is nu echt de voorbereiding van ons paritair comité. Tijdens dat informeel overleg worden de problemen daadwerkelijk besproken. Het vertrouwen groeit door veel en open te praten, elkaar beter te leren kennen. Zo kom je tot een betere dialoog, terwijl het vroeger een pure onderhandeling was.”

Het hele interview met Ignace De Breuck (Bozar) leest u in het laatste nummer van HR Square.

Geen abonnement? Vraag dan een gratis proefnummer aan en word lid.

ALDI België

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.