In aanbieding: vrachtwagenchauffeur in België voor 300 euro per maand

Op dinsdag 31 maart organiseerde Bart Tommelein, staatssecretaris voor sociale fraude, een rondetafel over sociale fraude en sociale dumping in de transportsector. Handhaving, controle van bestaande regels en een coherent vervolgingsbeleid bij fraude zijn prioritair voor de vakbonden. “Een loon van 300 euro per maand voor een Roemeense chauffeur die in België werkt, is onaanvaardbaar”, aldus Jan Sannen, sectorverantwoordelijke van ACV-Transcom, de christelijke vakbond van transport, communicatie, cultuur en diamant.

Buitenlandse chauffeurs die werken vanuit België, moeten ook Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden krijgen. De vakbond eist het afdwingen van die wettelijke basis: “Het kan niet meer zijn dat Roemeense chauffeurs die in België werken voor een zogenaamd Slovaaks bedrijf (met een Belgische baas) nog een loon krijgen van 300 euro per maand, aangevuld met 1500 euro onkostenvergoeding voor 80 uur werken per week. Daarvoor zijn geen wijzigingen van wetten en regels nodig. Men moet dit toepassen en controleren én degenen die dit niet doen vervolgen.”

Europees kader

Voertuigen van minder dan 3,5 ton onderwerpen aan de vervoerswetgevingen (vergunningen, rij- en rusttijden, vakbekwaamheid,…) is voor zowel werkgevers- als werknemersorganisaties een doorn in het oog. Dit is echter een Europese aangelegenheid. ACV-Transcom zegt alvast verheugd te zijn dat zowel minister Galant als staatssecretaris Tommelein de nodige inspanningen hebben beloofd om op Europees vlak hier werk van te maken.

Tommelein maakt zich sterk om in gemeenschappelijk front van Benelux+ (Benelux samen met Duitsland en Frankrijk) een aantal verwezenlijkingen tegen de sociale dumping te kunnen realiseren. Met het Europees voorzitterschap van Luxemburg (vanaf 1 juli) en van Nederland (vanaf 1 januari) moet het mogelijk zijn belangrijke punten tegen de sociale dumping op de Europese agenda te krijgen.

Regering unaniem

ACV-Transcom is tevreden over de rondetafel Transport: “Galant en Tommelein maakten duidelijk dat ze weten met welke problemen de sector te kampen heeft en gaven blijk van kennis ter zake en actiebereidheid op het terrein. De staatsecretaris benadrukte dat de regering unaniem achter dit initiatief staat en dus ook gevolg zal geven aan de resultaten en conclusies die in de verdere besprekingen naar voren komen.”

Bron: ACV-Transcom (https://acv-transcom.acv-online.be)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.