In twee op drie Belgische kmo’s zien werknemers onvoldoende promotiekans

loopbaanbeleid kmo
Loopbaan

Werknemers en werkgevers percipiëren het loopbaanbeleid in kmo’s anders: 37 procent van de kmo-medewerkers ziet promotiekansen op de huidige werkplek, terwijl 76 procent van de kmo-werkgevers aangeeft dat er doorgroeimogelijkheden zijn. Daarnaast toont onderzoek aan dat inzetten op loopbaanbeleid zorgt voor betere bedrijfsprestaties en een beter mentaal welzijn bij werknemers.

KU Leuven, UGent en HOGENT werken samen met Securex aan een lopend onderzoek dat inzoomt op loopbaanbeleid bij Belgische kmo’s. Deze HR-scan komt alvast met interessante inzichten. Uit de uitgebreide bevragingen van zowel werknemers als hun werkgever blijkt dat het voor kmo’s loont om in te zetten op een strategisch loopbaanbeleid. Bedrijven die dit doen, hebben namelijk een grotere kans op een sterker competitief klimaat dan kmo’s met een zwakker loopbaanbeleid (72 vs. 54 procent). Ook scoren deze kmo’s hoger op werknemerswelzijn (64 vs. 38 procent).

Het onderzoek buigt zich over de verschillende onderdelen die samen een strategisch loopbaanbeleid van een onderneming vormen. Loopbanen op maat, functie-uitbreidingen, jobrotatie en promotiekansen zorgen elk op zich voor een competitief voordeel. Op promotiekansen na hangen ze ook positief samen met het mentaal welzijn van werknemers.

Verschil tussen werknemers en werkgevers

Werkgevers geven aan te investeren in doorgroeimogelijkheden. 73 procent van de Belgische kmo’s zegt een sterk loopbaanbeleid. Bij kmo-werknemers vindt maar 53 procent dat. 88 procent vindt wel dat er mogelijkheden zijn om hun functie uit te breiden met nieuwe taken en/of verantwoordelijkheden. Maar in slechts 43 procent van de kmo’s zien de werknemers mogelijkheden tot jobrotatie.  

Zo zijn er nog een aantal gebieden waar een mismatch bestaat tussen werknemer en werkgever. In slechts een derde van de kmo’s (37 procent) zien werknemers mogelijkheden om promotie te maken, voor zichzelf of voor collega’s. Doordat kmo’s minder hiërarchische lagen hebben, lijkt het voor hen inderdaad moeilijker om promotiekansen te bieden. Twee op drie kmo-werkgevers (76 procent) echter ziet wel promotiekansen voor de werknemers in zijn organisatie. 

Verder zegt 65 procent van de werknemers bij kmo’s dat er bij het uitstippelen van de loopbanen rekening wordt gehouden met hun talenten, interesses en verwachtingen. Kmo-werkgevers zijn er zelf meer van overtuigd dat ze jobs en loopbanen op maat creëren: 86 procent van hen geeft aan dat ze met deze elementen rekening houden.  

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Payroll Manager

FSMA

IT-recruiter

Projinit

Payroll Officer

ALDI

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.