Individuele beroepsopleiding: tijdelijk ook contract van bepaalde duur mogelijk

ArbeidsmarktArbeidsrechtInstroomOpleidingOverlegorganenTrainingWerving
De Individuele Beroepsopleiding (IBO) laat een onderneming toe onder gunstige voorwaarden, in samenspraak met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), gedurende een bepaalde tijd een werkzoekende op te leiden en te werk te stellen. Zolang de IBO loopt, betaalt de werkgever slechts ongeveer een derde van de gebruikelijke loonkosten.

De werkgever is wel verplicht om onmiddellijk na het einde van de opleiding een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur te sluiten met de cursist.

Omdat het stelsel van de IBO als een belangrijk instapkanaal beschouwd wordt door de Vlaamse regering en de sociale partners, besliste de Vlaamse regering om de IBO tijdelijk te versoepelen. Zo kan de negatieve jobimpact van de crisis verder bestreden worden.

Voor IBO-overeenkomsten die worden gesloten tussen 11 augustus 2010 en 31 december 2010, geldt dat onmiddellijk na het einde van de opleiding ook een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur van één jaar kan worden gesloten met de cursist.

De werkgever moet deze keuze wel motiveren. Nadat de cursist een opleiding heeft gevolgd en een contract van bepaalde duur heeft gekregen, volgt bij verlenging van de tewerkstelling in dezelfde of een gelijkaardige functie een contract van onbepaalde duur en dit zonder proefperiode.

Bron: Claeys & Engels

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.