Ingenieursstudies garantie op werk

ArbeidsmarktInstroomJongerenLoonMotivatie
Jonge ingenieurs vinden gemiddeld na twee maanden zoeken een job. De helft van de jonge ingenieurs die nu aan het werk zijn, had in juni al zijn contract op zak.
“Het is nog steeds een knelpuntberoep, maar bovendien staat de Belgische ingenieursopleiding aan de top in Europa.” stelt Hans Romaen, namens de beide ingenieursverenigingen KVIV en VIK. “Dat heeft ertoe geleid dat onze jonge ingenieurs op zeer veel terreinen inzetbaar zijn, een praktische aanpak hebben en in een bedrijf direct kunnen meewerken aan oplossingen op het gebied van procesverbetering en productinnovaties.”

Kwaliteit boven geld

De jongste generatie ingenieurs streeft vooral een gezond evenwicht tussen privé en professionele activiteiten na. Deze bewuste keuze waarbij levenskwaliteit duidelijk primeert, vertaalt zich ook in de elementen die doorslaggevend zijn bij de keuze van werkgever. Goede werkomstandigheden, doorgroei- en opleidingsmoeilijkheden vullen de top drie in. Salaris komt pas op de vierde plaats.
Romaen : “Een jonge ingenieur wil een duurzame relatie ontwikkelen met zijn job en dit in een gepaste balans met zijn privéleven. Dit getuigt van een goed en gezond inzicht. Deze duurzame relatie komt ook het bedrijfsleven ten goede. Het gezonde evenwicht zorgt immers voor een continu en op lange termijn hoger rendement bij de werkgever.”

Netwerken is belangrijk

De enquête onderzocht ook hoe studenten en bedrijven elkaar vinden. 24 procent van de ingenieurs die nu aan de slag zijn, werd zelf gecontacteerd door de bedrijfswereld; 20 procent vond zijn job via jobbeurzen.
De Vlaamse ingenieursverenigingen pakken in januari 2010 dan ook uit met een nieuw initiatief dat hier volledig op inspeelt. Er zal een website gelanceerd worden die jonge ingenieurs de mogelijkheid biedt hun zichtbaarheid te optimaliseren.

Over het onderzoek

‘Mijn Startbaan’ is een enquête gevoerd door de Vlaamse ingenieursverenigingen KVIV en VIK die burgerlijk, bio- en industrieel ingenieurs vertegenwoordigen. De enquête werd afgenomen in september en werd verstuurd aan het 2000-tal Vlaamse, gepromoveerde burgerlijk, bio- en industrieel ingenieurs. 335 enquêtes voldeden aan de kwaliteitscontrole en werden verwerkt in de resultaten.

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Officer

ALDI België

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.