In de eerste jaren na de geboorte van het eerste kind zijn de verdiensten van Duitse vrouwen gemiddeld tot 78% lager dan die van Duitse mannen. Tien jaar na het eerste kind is het verschil in inkomen wel teruggelopen tot 61%, maar is dit in vergelijking met andere landen hoog. Belangrijkste oorzaak is volgens de onderzoekers dat in Duitsland, maar ook in Oostenrijk, verwacht wordt dat vrouwen met kleine kinderen stoppen met werken.
In de Scandinavische landen Denemarken en Zweden zijn de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen na de komst van het eerste kind het kleinst. In Denemarken is het verschil na de geboorte zo’n 25%. Na tien jaar is dat teruggelopen tot 21%.
In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is een ander patroon zichtbaar. Daar neemt het inkomen in de eerste jaren na de geboorte minder sterk af, maar is op de lange termijn ook geen stijging meer waar te nemen.
De regelingen voor zwangerschaps- en ouderschapsverlof in de verschillende landen spelen volgens de onderzoekers alleen in de eerste jaren een rol. Zo is de daling van inkomen in Zweden het gevolg van een ruimhartige verlofregeling. Doordat ook mannen hier gebruik van kunnen maken, is Zweden het enige onderzochte land waarbij het inkomen van mannen ook tijdelijk daalt na de geboorte van het eerste kind.
Bron: fd.nl