Integratie van vluchtelingen op de werkvloer? IKEA schreef een handleiding!

IKEA heeft in ons land al heel wat ervaring opgedaan met het tewerkstellen van vluchtelingen (zie onder andere dit artikel in HR Square 206). “Wij willen in de eerste plaats vluchtelingen professionele vaardigheden aanleren, zodat ze op het einde van het traject klaar zijn om de arbeidsmarkt in België te betreden. Ze kunnen dan solliciteren voor een baan bij IKEA. Een voorwaarde is wel dat ze dezelfde procedure volgen als de andere kandidaten. Ook als hun interesses buiten IKEA liggen, gaan wij hen verder begeleiden”, klonk het toen.

Die ervaring kaderde binnen het meerjarige project ‘Werken & Samen Groeien’, waarmee de Zweedse meubelketen een meer diverse werkvloer nastreeft en een lagere drempel naar de arbeidsmarkt voor vluchtelingen.

‘Wil ook jouw bedrijf vluchtelingen op weg helpen naar de arbeidsmarkt?’

Vandaag stelt IKEA een praktische handleiding voor waarmee ook andere bedrijven aan de slag kunnen. De handleiding, ‘Wil ook jouw bedrijf vluchtelingen op weg helpen naar de arbeidsmarkt?’, brengt de praktische inzichten samen die de medewerkers van IKEA België opdeden.

Met de handleiding wil IKEA zowel kleine als grote Belgische bedrijven inspireren en aanzetten tot gelijkaardige initiatieven, alsook voor hen de organisatorische drempel verlagen. Om zoveel mogelijk werkgevers en kaderleden te bereiken en praktische vragen van geïnteresseerden te kunnen beantwoorden, reikt het bedrijf de hand aan werkgeversorganisaties, waaronder handelsfederatie Comeos, om een reeks informatiesessies te organiseren in de loop van 2022.

Perceptie verbeteren

‘Werken & Samen Groeien’, het driejarige opleidingsproject van IKEA België dat aan de basis ligt van de praktische inzichten in de handleiding, omvat begeleide, vergoede stages die aan vluchtelingen de kans bieden om de arbeidsmarkt te betreden, waardevolle werkervaring op te bouwen en zowel praktische als zachte vaardigheden voor de arbeidsmarkt te verwerven.

Hiermee wil IKEA België ook de perceptie van vluchtelingen verbeteren door middel van constructieve interacties met haar medewerkers en klanten, alsook haar medewerkers en klanten inspireren om zelf aan een inclusievere samenleving te werken.

Het project maakt deel uit van een wereldwijd initiatief van IKEA dat trajecten met ruim 2;500 vluchtelingen in meer dan 300 vestigingen behelst. In België hebben sinds het begin van het programma 52 vluchtelingen hun opleidingstraject succesvol afgerond, verspreid over verschillende vestigingen van IKEA.

De volledige handleiding en extra informatie is te vinden op de website van IKEA.

In de volgende HR Square, die verschijnt begin juli, brengen we het verhaal van Gomad, een onderneming waar bijna uitsluitend erkende vluchtelingen werken. Binnenkort in uw brievenbus!

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.