‘Interleaving’ doet effectiever leren

Bij ‘interleaving’ worden snel na elkaar verschillende vaardigheden geoefend of geleerd. Psycholoog Jeremy Dean geeft het voorbeeld van een tennisspeler. Bij ‘interleaving’ worden tijdens dezelfde trainingssessie de opslag, de forehand en de backhand geoefend. Normaal gesproken wordt er per sessie slechts één onderdeel, bijvoorbeeld de backhand, geoefend. ‘Interleaving’ wijkt dus sterk af van de wijze waarop mensen normaal leren. In diverse studies, zoals een studie met basketballers, wordt aangetoond dat ‘interleaving’ effectiever is. 

Leren rekenen

In een nieuwe studie, gepubliceerd in het Journal of Educational Psychology, worden de effecten van ‘interleaving’ ook gekwantificeerd. Zo blijkt dat ‘interleaving’ ook veel effectiever is bij het leren rekenen. Voor het onderzoek kregen sommige kinderen rekenen op traditionele wijze gedoceerd: ze leerden een mathematische techniek en oefenden dan met het toepassen ervan. Een tweede groep kinderen kreeg opdrachten waarvoor verschillende rekentechnieken nodig waren.

De resultaten waren indrukwekkend. Bij een test de volgende dag scoorden de kinderen die de verschillende technieken hadden gebruikt 25 procent beter. Bij een herhaalde test, een maand later, deden de kinderen die geleerd hadden via de ‘interleaving’-methode het zelfs 76 procent beter.  

Een groot verschil tussen de twee groepen kinderen, die nochtans dezelfde hoeveelheid tijd hadden besteed aan het leren rekenen. Het enige verschil was het onderwerp per onderwerp leren of het ‘door elkaar’ gebruiken van de verschillende technieken.

Moeilijke eerste stap

Een nadeel van ‘interleaving’ is wel dat het aanvankelijk moeilijker voelt om de stof of de vaardigheid onder de knie te krijgen. In plaats van je te concentreren op één vaardigheid per keer, moet je nu werken aan verschillende vaardigheden tegelijkertijd. En dat is waarschijnlijk ook meteen de verklaring waarom ‘interleaving’ zo effectief is. Het dwingt de hersenen harder te werken, het brein moet blijven zoeken naar oplossingen.

Bron: PsyBlog (spring.org.uk)

 

Talent Acquisition Specialist

UZ Brussel

Payroll Advisor Corporate

Acerta

Recruiter

Gemeente Puurs-Sint-Amands

Trainer loopbaan- en leiderschapsontwikkeling

Universiteit Antwerpen

HR officer selectie

Universiteit Antwerpen

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Ben jij klaar om helemaal mee te zijn in de wereld van HR? HR Square Nieuwsbrief brengt je tweewekelijks een overzicht van de belangrijkste feiten, trends en gebeurtenissen in HR-land.

Bovendien krijg je een handige lijst van must-attend HR-events, zodat je niets hoeft te missen.

Gratis in je mailbox. Het enige wat je hoeft te doen is je registreren!