Internet verdeelt werknemers en werkgevers

Deze tegengestelde visie werd blootgelegd door een onderzoek van PEW Research over internetgebruik op het werk onder (Amerikaanse) kantoorwerkers. Het meest opvallend is de mening over de gevolgen van e-mail. E-mail en internet worden volgens het onderzoek als de meest belangrijke communicatie- en informatiekanalen beschouwd door werknemers. Maar steeds meer organisaties willen e-mail afschaffen en via andere kanalen of media gaan communiceren. Het continu checken van e-mail verlaagt volgens hen de productiviteit.

Medewerkers zelf denken echter niet dat ze door de vele online-kanalen en tools meer afgeleid zijn, en dus minder productief. Sterker nog, de helft gelooft juist productiever te zijn door het inzetten van online-kanalen. Zo denkt slechts 7% van de online werkende volwassenen dat de productiviteit gedaald is door internet, e-mail en smartphones. Bijna de helft (46%) denkt juist productiever te zijn. Daarvoor geven ze de volgende redenen:

  • Meer dan de helft (51%) stelt een groter netwerk te hebben buiten de eigen organisatie waarmee zij kunnen communiceren.
  • 39% zegt flexibeler te zijn tijdens de werkuren.
  • 35% verklaart meer uren te kunnen besteden aan hun werk.

Steeds meer werkgevers nemen maatregelen

Deze tegengestelde visie zorgt ervoor dat de werkgevers bepaalde maatregelen treffen. Zo blokkeert 46% van de ondervraagde werkgevers de toegang tot bepaalde websites. Ook heeft de helft van de werkgevers regels over wat medewerkers online mogen zeggen of plaatsen. Sinds PEW begon met dit onderzoek in 2006, is dit percentage verdubbeld. Een vijfde tot een kwart van de medewerkers weet echter niet of hun werkgever sites blokkeert of dat er regels zijn voor het online posten van berichten.

Het onderzoek is gebaseerd op een online-enquête bij 1066 volwassen internetgebruikers, waarvan 535 vol- of deeltijdse werknemers. Het heeft een foutenmarge van 4,9%.

Bronnen: P&OActueel (http://www.penoactueel.nl), PewResearch Internet Project (http://www.pewinternet.org)


HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.