Is digital assessment de toekomst?

De hamvraag blijft: is een digitaal assessment een volwaardig alternatief voor een klassiek assessment en hoe krijg ik als werkgever niet alleen inzicht in de motivatie, de persoonlijkheid en de talenten van de kandidaat, maar ook in zijn of haar gedrag? “Om daaraan tegemoet te komen, gebruiken we twee tools, namelijk de Leadership Game of Communication Style Game en de Cognitive Agility Profile of CAP. Met deze twee instrumenten krijg je een accurater en objectiever beeld van de kandidaat dan met de klassieke online testen.”

 

 

 

Wim Morbee (Fenix Consulting)
“Het instrument meet in hoeverre iemand zijn of haar leiderschaps- of communicatiestijl kan aanpassen aan een veranderende omgeving en wat de invloed is van stress.”
© GF

Serious game als alternatief voor rollenspel

De eerste tool is de Leadership Game of de Communication Style Game. Daarbij wordt de kandidaat in een videospel gebracht en moet hij bepaalde acties ondernemen en met mensen communiceren in een bedrijfscontext. De deelnemer leidt daarnaast een team waarmee hij of zij tot een bepaald resultaat moet komen. “Afhankelijk van de keuzes die een speler maakt, zal het spel een andere wending nemen. Op die manier krijg je perfect inzicht in welk gedrag iemand stelt op de werkvloer en welke talenten hij of zij daarvoor inzet.”

Het is daarbij cruciaal dat de deelnemer zichzelf eerst beoordeelt op het vlak van leiderschaps- en communicatiestijl. “In het finale rapport wordt de intentie van de deelnemer – de zelfreflectie – afgezet tegen het gedrag dat hij of zij daadwerkelijk heeft laten zien in het spel. Dat levert een schat aan informatie op, die wij achteraf ook terugkoppelen naar de kandidaat.”

Een ander aspect dat in kaart wordt gebracht, is de leadership en de communication wendbaarheid. “Het instrument meet in hoeverre iemand zijn of haar leiderschaps- of communicatiestijl kan aanpassen aan een veranderende omgeving en wat de invloed is van stress.”

Inzicht in denkstijlen en de learning agility

Een tweede tool is de CAP en is een alternatief voor de klassieke postbakoefening. Dit instrument haalt de kandidaat uit zijn comfortzone door hem te laten werken op een onbekende taak. “Door daarbij alle denkprocessen te tracken, krijgen we inzicht in de denkstijlen en de learning agility van iemand. In welke mate is hij of zij in staat nieuwe informatie te verwerven om zo naar een hoger niveau te schakelen?”

Daarnaast wordt de link gelegd met de ideale werkomgeving. “Het is belangrijk dat als iemand in een bepaalde functie terechtkomt, dat we dan weten in welke werkomgeving de kandidaat het best past, maar ook wat zijn of haar potentieel is. Dat zegt of die persoon kan doorgroeien naar een ander niveau.”

Gewapend voor de toekomst

Meer en meer organisaties schakelen over op een online assessment. “Veel bedrijven verliezen kandidaten, omdat die zich niet langer kunnen vrijmaken voor een volledige dag assessment. Onze tools zijn flexibel en de kandidaat kan ze perfect inpassen in zijn of haar drukke agenda.”

Bovendien spreken ze de deelnemers sterk aan. “Niemand wordt nog warm van een klassieke postbakoefening bijvoorbeeld,“ meent Wim Morbée. “Daarnaast zijn de kandidaten vaak verrast door de objectiviteit, de accuraatheid en de volledigheid van de resultaten. Tot slot toont het gebruik van digitale assessment tools aan dat je als bedrijf mee bent met de nieuwste trends, dus is het goed voor employer branding.”

“Onze tools in combinatie met een al dan niet online interview, een persoonlijkheidsvragenlijst en eventueel intelligentietesten maken dat wij een volwaardig digital assessment kunnen aanbieden, zodat uw bedrijf vol vertrouwen de toekomst tegemoet kan treden.”

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.