Is uw HR-afdeling strategisch?

Wat een activiteit van HR strategisch maakt, hangt ervan af of ze bijdraagt aan de belangrijkste organisatiedoelstellingen. Maar omdat elke organisatie andere doelen heeft, verschilt de betekenis van strategisch natuurlijk van bedrijf tot bedrijf.

Toch zijn er vier sleutelbegrippen te herkennen die alle strategische HR-afdelingen gemeen hebben. Het internationale HR-adviesbureau Stargarden onderscheidt er vier in haar blog:

 1. Het vermogen om talent aan te trekken en te behouden 

In een steeds competitievere markt waarin kandidaten het steeds meer voor het uitkiezen hebben, is het de taak van HR om de juiste talenten binnen te halen én te houden. Talentvol personeel is immers de grootste troef van een bedrijf.

2. Aanpassingsvermogen

Een strategische HR-afdeling heeft de vaardigheid om veranderingen tijdig en op een flexibele manier in goede banen te leiden. Daarbij heeft een strategische HRM’er het vermogen om verschillende scenario’s op te zetten en zich daartegen te wapenen met goede HR-strategieën om zelfs de meest uitdagende scenario’s aan te kunnen.

3. Een plaats aan de directietafel

Een gekende wens, maar wat betekent dat nu echt, aan de directietafel zitten? Volgens Stargarden wil dat zeggen dat directieleden hun HR-afdeling beschouwen als een integraal en kritiek onderdeel van de algemene strategische doelen. Bovendien moet de HR-afdeling kunnen bijdragen aan de richting die de organisatie op wil.

4. Een kennis- en adviesbron zijn voor andere afdelingen

Strategische HR-afdelingen staan erom bekend een bron te zijn die managers en andere afdelingen in de organisatie vroegtijdig kunnen raadplegen als zij beslissingen moeten nemen die de organisatiedoelstellingen raken.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.