Is werknemers opleiden on the job de toekomst?

Verschillende oorzaken

Bijna elke job in de zorg is een knelpuntberoep geworden. Dat is volgens Ingrid De Meerleer, directeur kinderzorg bij i-mens, te wijten aan een combinatie van factoren. ‘We kunnen niet gelijk wie aanwerven, want om in de zorg te werken, heb je een specifiek diploma nodig. Daarnaast is het geen geheim dat de werkdruk hoog is. Als er in onze afdeling mensen vertrekken of met pensioen gaan, duurt het tegenwoordig 3 à 4 maanden voor we die vacature ingevuld krijgen.’

“Het grote voordeel is dat we onze visie al delen met de nieuwe collega’s,
terwijl ze ondertussen het juiste diploma behalen.”

Ingrid De Meerleer, directeur kinderzorg bij i-mens

Gedeelde visie

Nochtans zien ze bij i-mens potentiële medewerkers met de juiste mindset heel graag komen. Ook zónder de juiste opleiding. ‘Dat betekent niet dat je niet de juiste competenties moet hebben. Het uitgangspunt is altijd: we kunnen medewerkers aanwerven, op voorwaarde dat ze terechtkomen in een team dat hen begeleidt én op voorwaarde dat ze een opleiding volgen. Het grote voordeel bij die aanpak is dat we onze visie op kinderzorg al met hen delen terwijl ze ondertussen via het onderwijs het juiste diploma behalen’, verduidelijkt De Meerleer.

Lize en Frederik van het VTM-programma Blind Gesprongen

Combineren en puzzelen

Een veeleisende job uitoefenen, ondertussen op de schoolbanken zitten en dat combineren met een gezin: niet evident. ‘Klopt’, zegt De Meerleer. ‘Het is ook meer dan lessen bijwonen. Je moet studeren, opdrachten maken … En ook voor organisaties is het puzzelen. Want als je in april een geschikte kandidaat vindt, moet je wachten tot september om het opleidingstraject te starten. De opleiding kinderzorg duurt minimaal 2 jaar. Zolang kies jij als organisatie of je het leergeld op je wilt nemen, en betaal je het loon door terwijl je nieuwe medewerker op de schoolbanken zit.’ 

Wie is i-mens?

i-mens is een zorgorganisatie met een afdeling die ondersteuning biedt aan gezinnen, onder andere met een afdeling kinderzorg. Via het programma Blind Gesprongen op VTM heeft i-mens de sprong gewaagd en een medewerker aangeworven zonder op voorhand te weten wie die nieuwe collega zou worden. Kandidate Elia wist op haar beurt niet in welke sector of job zij zou belanden. 

Voor herhaling vatbaar

Ondanks de uitdagingen staat i-mens absoluut open om een vervolg te breien aan dit avontuur. ‘We moeten de evaluatie nog maken, maar we geloven in deze aanpak. Als we verdergaan met deze manier van aanwerven, willen de nieuwe medewerkers nog meer versterken in hun opleidingstraject, door hen zowel op de werkvloer als in hun opleiding heel goed te omkaderen. Daardoor ronden ze hun opleiding zo efficiënt mogelijk af en draaien ze snel mee als volwaardig lid van ons team.’


Ook zin om anders te beginnen aanwerven?

Of interesse in alle andere services die VDAB aanbiedt om aan te werven, op te leiden en bij te scholen? Op de werkgeverswebsite van VDAB vind je tal van hulpmiddelen, tips en adviezen om de juiste werknemers te vinden. 

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.