Italië verplicht overal coronapas op het werk

Een vaccinatieplicht was er al voor de zorgberoepen (een vrij ruime lijst), zowel voor werknemers als zelfstandigen. Bovendien geldt de plicht ook voor iedereen die zijn activiteit uitoefent in zorginstellingen.

Nu is er dus de verplichte coronapas voor iedereen die werkt op een werkplek. Niet alleen werknemers, ook consultants, poetsers, onderhoudslui en tutti quanti hebben hem nodig. De ‘groene pas’ wordt uitgereikt aan personen die voldoen aan minstens één van de volgende voorwaarden.
• Gevaccineerd zijn (pas is twaalf maanden geldig).
• Recent negatief getest zijn (geldig voor 48 of 72 uur).
• Bewezen genezing van covid-19 gedurende de voorbije zes maanden.

Werkgevers zijn verplicht een systeem in te stellen om de wet te kunnen volgen. Daartoe behoort ook de aanduiding en instructie van personen die moeten verifiëren of zij die de werkplek betreden een geldige coronapas hebben. Ook werkgevers die personeel op een andere werkplek inzetten, hebben deze verplichting. Er is tevens in sancties voorzien.

Werknemers die geen coronapas hebben, mogen niet op het werk worden toegelaten. Zij vallen in onwettige afwezigheid, dus zonder loon, tot ze zich in regel gebracht hebben.

In principe vallen de coronapas- en vaccinatieplicht weg op 31 december 2021. We zullen zien wat de praktijk brengt. Het is lang niet uitgesloten dat op basis van de evolutie van de gezondheidssituatie de noodtoestand en de geldigheid van de wetten verlengd wordt.

Bron: shrm.org

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.