Jaarlijkse evaluatie voor topambtenaren

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtAttitudeEvaluatieInstroomLeiderschap en CoachingLoopbaanMotivatieOntslag
Aan het hoofd van elke federale overheidsdienst (FOD), geleid door een minister, staan ook een aantal topambtenaren. Op het volledige federale niveau zijn dat er zo’n 150. In de Copernicushervorming is afgesproken dat die topambtenaren om de twee jaar worden geëvalueerd door hun minister. Zoals het evaluatiesysteem er nu uitziet, kan een minister zijn ambtenaren slechts twee quoteringen geven: voldoende en onvoldoende.

Bevoegd staatssecretaris Hendrik Bogaert wil dat systeem veranderen. “Want als een minister alleen maar voldoende of onvoldoende kan geven, dan heeft hij eigenlijk geen keuze. Dan geef hij altijd voldoende, omdat je bij onvoldoende de topambtenaar meteen aan de deur moet zetten. Dan is die carrière gebroken en dat heeft een minister liever niet op zijn geweten.”

Er komt een nieuw evaluatiesysteem, waarbij de minister meer keuzemogelijkheden heeft om zijn topambtenaar te quoteren. Gaande van uitmuntend over zeer goed naar goed, voldoende, verbetering nodig en onvoldoende.

Minder ambtenaren

Voor het eerst in 15 jaar is het aantal ambtenaren in België gedaald. Eind 2012 waren er 4800 ambtenaren minder dan het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van de Instituut voor de Nationale Rekeningen.

In 2012 verdwenen er 2200 jobs bij de federale overheidsdiensten en ruim 1300 bij defensie en de magistratuur. Uitzondering is de politie, waar er jobs bijkwamen.

In Vlaanderen verdwenen vorig jaar ruim 700 ambtenaren bij de administraties en bij de Vlaamse overheidsbedrijven, waardoor het totaal afklokte op 40.113. Ook bij de lokale overheid is er een trend naar minder ambtenaren.

Bron: Het Nieuwsblad op Zondag

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.