Jan De Nul meest aantrekkelijke werkgever

ArbeidsomstandighedenOrganisatie
Begin deze maand kondigde GlaxoSmithKline nog een drastische ontslagronde aan (naargelang van de bron wordt gewag gemaakt van 6000 tot 10.000 jobs). In de Randstad Award prijkt het bedrijf nog prominent op plaats twee. Het onderzoek heeft dan ook al enkele maanden geleden plaatsgevonden. Toch rommelde het ook toen al in de Britse gigant. Er was al sprake van saneringen her en der. Bij Janssen Pharmaceutica, ook een voormalige nummer één en nu nog altijd op plaats vier, waren de herstructureringen toen al zeker bekend.
Dat dergelijke bedrijven in de top blijven hangen is des te opmerkelijker, omdat de onderzoekers er de nadruk op leggen dat de respondenten nu veel meer op werkzekerheid mikken en veel kritischer staan ten opzichte van de bedrijfswereld.
Voor het onderzoek werden 10.000 mensen tussen 18 en 65 jaar in het najaar van 2008 bevraagd over de aantrekkelijkheid van alle bedrijven in België die meer dan duizend mensen tewerkstellen. Daarbij dienden ze niet alleen aan te geven of ze al of niet in het bedrijf zouden willen werken, ze gaven ook aan welke factoren de aantrekkelijkheid beïnvloeden.

Bouwen en baggeren

Als laureaat kwam Jan De Nul, het bouw- en baggerbedrijf uit Aalst, uit de bus. Het bedrijf scoort uitstekend op de criteria werkzekerheid, toekomstmogelijkheden en afstemming van werk en privé. Het grotere belang aan werkzekerheid verklaart gedeeltelijk de overwinning. Daarnaast hebben de continue rekruteringsacties van het bedrijf in de loop van het jaar 2008 ongetwijfeld ook een positieve rol gespeeld.

VBO beklemtoont belang van employer branding

Bij de uitreiking van de trofee sprak Pieter Timmermans, bestuurder directeur-generaal van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), dat voor het eerst partner is bij deze award: “Niettegenstaande het feit dat de oorlog om talent door de economische crisis ogenschijnlijk minder actueel is, zorgt de demografische realiteit en de uitstroom van de babyboomers voor een structurele schaarste op de arbeidsmarkt. Bedrijven hebben er dus alle belang bij te waken over hun imago als werkgever. De mate waarin bedrijven erin slagen de juiste mensen aan te trekken, zou in de nabije toekomst wel eens mede bepalend kunnen worden voor hun continuïteit op lange termijn. De aantrekkelijkheid van een bedrijf als werkgever speelt daarbij een cruciale rol.”

Top tien

1. Jan De Nul
2. GlaxoSmithKline (GSK)
3. PricewaterhouseCoopers (PwC)
4. Janssen Pharmaceutica
5. Pfizer
6. VRT
7. Hansen Transmissions
8. Imtech
9. Bayer
10. Roularta

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.