Jan De Nul volgt zichzelf op als meest aantrekkelijke werkgever in België

ArbeidsmarktLeiderschap en CoachingRetentie en verloopWerving
Twee baggeraars zijn op dit ogenblik de meest aantrekkelijke werkgevers in dit land. Althans, dat is het resultaat van het jaarlijks onderzoek van Randstad, uitgevoerd door het onderzoeksbureau ICMA, bij 12.000 respondenten, beter gekend als de Randstad Award. Naast Jan De Nul, die erin slaagde om zichzelf als winnaar op te volgen, haalde concurrent Deme de tweede plaats. Ook nieuw in de top drie is Evonik Degussa, het Antwerps chemiebedrijf. Zowel Deme als Degussa haalde nooit eerder de top tien.
Ook opvallend: voor het eerst in de geschiedenis van de Randstad Award staat er geen farmaceutisch bedrijf in de top drie. Naast de machtsgreep van de baggeraars, is de belangrijkste trend ongetwijfeld de dalende aantrekkelijkheid van de Belgische grote bedrijven als werkgever. De economische crisis heeft duidelijk zijn sporen nagelaten.

Het belang van werkzekerheid

Nooit voorheen in de tienjarige geschiedenis van de Randstad Award lag de gemiddelde aantrekkelijkheid lager. Dit gemiddelde ligt nu op 19,3 procent of 7 procentpunten lager dan het hoogtepunt in 2004. De daling was dit jaar weliswaar minder sterk dan het jaar voordien, maar bedroeg wel nog altijd 2,6 procent.
Onder invloed van de economische crisis is ‘werkzekerheid’ duidelijk het belangrijkste criterium op het gebied van aantrekkelijkheid, gevolgd door de financiële gezondheid van het bedrijf, de werksfeer en de hoogte van de lonen.

Kwaliteit van management zwaar onderuit

Eveneens onder invloed van de crisis zijn ‘de financiële gezondheid van de bedrijven’ en ‘de kwaliteit van het management’ de twee factoren die er bij de 172 onderzochte bedrijven het meest op achteruit gaan in vergelijking met vorig jaar.
Verrassend is dat ook ‘de inhoud van de jobs’ en ‘de aangeboden opleidingen door de bedrijven’ door de publieke opinie veel minder worden gewaardeerd in vergelijking met een jaar geleden.

De dip van de banken

De sector banken en verzekeringen moet het meest terrein prijsgeven in vergelijking met vorig jaar. Normaliter is deze sector steevast op de derde of de vierde plaats terug te vinden. Dit jaar is de sector weggezakt naar de achtste plaats. Vermoedelijk is deze terugval tijdelijk.
Hoewel er voor het eerst geen farmabedrijven in de top drie staan, is de farmaceutische sector dit jaar opnieuw de aantrekkelijkste sector. Vorig jaar ging de eer naar de mediasector. De vele structurele problemen waar de farmaceutische sector mee te maken heeft, hebben hierop geen invloed. Dit komt uiteraard ook omdat alle andere sectoren eveneens met problemen hebben af te rekenen.

Tweede keer in de geschiedenis

Jan De Nul is (na Janssen Pharmaceutica) het tweede bedrijf in de geschiedenis van de Randstad Award dat erin slaagt zichzelf op te volgen als meest aantrekkelijke werkgever.
Tegen de dalende trend in won het bedrijf het voorbije jaar maar liefst 6 procentpunten inzake aantrekkelijkheid. Het verschil met het algemeen gemiddelde inzake aantrekkelijkheid bedraagt 31 procent. Alleen Janssen Pharmaceutica deed ooit nipt beter in 2006.
De nieuwe overwinning van Jan De Nul heeft zeker te maken met het groeiend belang van de factor werkzekerheid. Het bedrijf slaagde er tot nu toe in om de economische crisis goed door te komen en bleef gedurende het gehele jaar verder aanwerven.

Top 10 van de meest aantrekkelijke werkgevers

1. Jan De Nul
2. Deme (Dredging International)
3. Evonik Degussa
4. Pfizer
5. VRT
6. GSK
7. Janssen Pharmaceutica
8. PWC
9. Schering Plough
10. Techspace Aero

Winnaars van de Randstad Award

2001: IBM
2002: Janssen Pharmaceutica
2003: Pfizer
2004: GSK
2005: Bayer
2006: Janssen Pharmaceutica
2007: Janssen Pharmaceutica
2008: GSK en Techspace Aero
2009: Jan De Nul
2010: Jan De Nul

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.