“Jobcrafting kan het risico op burn-out en bore-out verminderen”

De bijna 2 op 3 werknemers die hun job zelf aansturen voelen zich meer betrokken op het werk, tegenover amper 1 op 10 van de collega’s die dit niet doen. Jobcrafters zijn ook gelukkiger (76 procent vs. 10 procent) en hebben een beter werk-privé evenwicht (70 procent vs. 13 procent). Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van HR-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven.

Theorie vs praktijk

Zes op tien werkgevers staat open voor jobcrafting en geeft aan dat hun werknemers kunnen onderhandelen met hen over bepaalde aspecten van de job. Daarenboven zegt één op drie ook oor te hebben naar ideeën of kritiek van werknemers om hun jobinhoud bij te sturen.

Daar staat echter tegenover dat in de praktijk 42 procent van de werknemers aangeven niet over de mogelijkheid te beschikken om hun job aan te passen aan de eigen capaciteiten en voorkeuren, waardoor zij niet optimaal kunnen functioneren. Zo zegt 72 procent van deze werknemers die geen kans krijgen om hun job zelf aan te sturen dat zij zich hierdoor niet kunnen ontplooien of doorgroeien bij hun werkgever. Verder geeft 75 procent aan dat het hen aan motivatie ontbreekt.

“Het is van belang dat werkgevers open staan voor dialoog met job crafters. Nu personeel schaars is kan het in handen nemen van het eigen werk een oplossing bieden om werknemers aan het bedrijf te binden en zo het intern potentieel optimaal te benutten. Door medewerkers meer controle te geven over hun job wordt hun perceptie over het werk en de organisatie positiever en stijgt hun betrokkenheid. Toch betekent jobcrafting niet dat je medewerkers zomaar alle beslissingen kunnen nemen. Als werkgever blijft het belangrijk om goede onderlinge afspraken te maken zodat de voorgestelde aanpassingen aansluiten bij je organisatiedoelstellingen”, licht Wim Van der Linden, woordvoerder bij Tempo-Team, toe.

Je eigen job boetseren loont

Meer dan 7 op 10 werknemers zeggen duidelijke doelen en objectieven te stellen voor hun jobinhoud en manier van werken omdat dit cruciaal is om inhoudelijk interessant werk te leveren. Om dit concreet te maken onderhandelde 6 op 10 werknemers al met zijn werkgever over de job.

Jobcrafters boetseren hun job omdat ze dan naar eigen zeggen beter presteren (60 procent), gezonder in hun vel zitten (59 procent), een job op hun maat willen creëren (57 procent) en hun werk meer laten aansluiten bij wat ze persoonlijk belangrijk vinden (55 procent). Het valt op dat ambtenaren vaker het roer in eigen handen nemen dan arbeiders of bedienden (64 procent vs. 57 procent vs. 55 procent).

“Voor werknemers is jobcrafting dé ideale manier om de taken of aspecten van de job die hen minder goed liggen naar hun hand te zetten. Door zelf de regie in handen te nemen krijgen ze een job die uitstekend bij hen past en creëert dit positieve energie. Hierdoor kan jobcrafting het risico op burn-out en bore-out verminderen. Het zijn vaak kleine veranderen, die een grote impact hebben op het geluk. Bovendien vergt het hybride werken met heel wat nieuwe technologie steeds meer jobcrafting”, besluit prof. dr. Anja Van den Broeck.

Anja Van den Broeck zal, samen met experte Hermina Van Coillie, op dinsdag 17 mei een workshop geven over motivatie.

Er zijn nog enkele plaatsen. Wees er snel bij!

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.