Jobcrafting vaak ongezond en stresserend voor jonge werknemers

Bijna 1 op de 2 Belgische werknemers (47 procent) personaliseert zijn job inhoudelijk. Dat kan positief zijn, want het verhoogt de productiviteit, de tevredenheid, de betrokkenheid, het engagement, de innovatie én de ondernemingszin. Maar jobcrafting verhoogt ook de werkintensiteit met 43 procent. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex in het kader van de Securex Leerstoel (Universiteit Gent) bij 1754 Belgische werknemers.

Ambitie nekt jonge jobcrafters

Bij jonge werknemers (althans, jonger dan 40 jaar) leidt jobcrafting tot een toename van stress (+13 procent) en gezondheidsklachten (+23 procent). Het verschil is groot met 40-plussers, die geen extra stress of gezondheidsklachten ervaren als ze hun job personaliseren.

Jongeren doen dan ook meer dan ouderen aan jobcrafting, wegens hun carrièremogelijkheden (+17 procent). En het zijn net deze jobcrafters die meer stress ondervinden (+22 procent), meer gezondheidsklachten rapporteren (+57 procent) en een hogere werkintensiteit ervaren (+27 procent). In zekere zin creëren deze jongeren dus zelf hun stress.

Jobcrafters, focus op plezier

In vergelijking met jongeren, doen 40-plussers 11 procent meer aan jobcrafting met het oog op een betere werk-privébalans. Ondanks het feit dat zij verklaren dat hun werkintensiteit stijgt met 33 procent, noteren zij geen extra stress, noch gezondheidsklachten. Ook bij jongeren die hun job aanpassen voor een betere werk-privébalans, blijven werkintensiteit en stress onveranderd, maar doen zich wel meer gezondheidsklachten (+31 procent) voor.

Hermina Van Coillie, HR Research Expert bij Securex, concludeert: “De oplossing? Focus op plezier in je werk. Want je job personaliseren om plezier te maken, levert heel wat positieve resultaten op voor werknemer én werkgever, zonder dat de werkintensiteit, stress of gezondheidsklachten toenemen. Mijn aanbeveling is dus om te focussen op wat je graag doet, eerder dan op externe factoren zoals werk-privébalans en carrière. En misschien komt de rest dan wel vanzelf.”

Bron: Securex (securex.be)


Manager Personeel & Organisatie

Wit-Gele Kruis Limburg

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.