Jobmobiliteit nog nooit zo laag

Meer en meer werknemers zijn niet (meer) geïnteresseerd in nieuwe jobaanbiedingen: 40 procent van de respondenten overweegt geen nieuwe baan. Vorig jaar stond dat percentage op 26 procent, vijf jaar geleden ging het zelfs maar om 10 procent. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van HR-dienstengroep Acerta naar jobmobiliteit op de Belgische arbeidsmarkt.

“De intentie of bereidheid van werknemers om van werkgever te veranderen is in april 2020 nog verder gekelderd. We kunnen zelfs zeggen dat we op onze arbeidsmarkt geëvolueerd zijn van een jobmobiliteit die vijf jaar geleden nog erg sterk aanwezig was, naar een job-immobiliteit. De coronacrisis heeft die tendens nog een extra duwtje in de rug gegeven. Dit wil evenwel niet zeggen dat medewerkers niet bereid zijn om nieuwe rollen of taken uit te oefenen binnen dezelfde organisatie”, zegt Nele Ronsmans, Senior Consultant Acerta Talent Center.
In 2019 hield nog 62 procent van de werknemers de opportuniteiten in de gaten, ook al was hij/zij niet actief op zoek. In 2020 is dit percentage ‘passief-geïnteresseerden’ gezakt tot de helft. Slechts 10 procent zegt actief op zoek te zijn. Vorig jaar was dit 12 procent, toen een historisch laag percentage.

De voorbije zes maanden heeft 65 procent van de respondenten geen enkele keer op een vacature gereageerd.
Bijna een op vijf vreest bovendien zijn/haar job te verliezen omwille van de coronacrisis.

Opleider Actiris Academy

Actiris

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.