Jobpremie voor handicap werkt averechts

40ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtDiscriminatieFlexibiliteitGehandicaptenInstroomLoonLoonkosten
Dat blijkt uit een veldonderzoek van de Universiteit Gent. In het onderzoek werden naar 786 vacatures op de Vlaamse arbeidsmarkt twee fictieve sollicitaties van mannelijke kandidaten gestuurd. Beide sollicitanten waren, op details en lay-out na, volstrekt gelijkaardig. Op één kenmerk na: in één van beide brieven vermeldde de kandidaat telkens duidelijk dat hij doof, blind of autistisch was.

Wie in zijn sollicitatiebrief zijn handicap duidelijk vermeldt, halveert de kans op een jobgesprek. Nochtans wordt in de brief duidelijk vermeld dat er voldoende subsidies beschikbaar zijn om de werkplek aan te passen aan de behoeften, zodat er geen verschil is in productiviteit. Werkgevers vrezen meteen productiviteitsverlies en lezen dat blijkbaar als: het moet toch wel erg zijn.

Werkgevers die in Vlaanderen een persoon met een beperking aanwerven, krijgen van de VDAB om de drie maanden een substantiële premie en dat gedurende vijf jaar.

Bron: De Standaard/De Morgen

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.