Jobtevredenheid motiveert meer dan bonus

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenCommunicatieEvaluatieFlexibiliteitIncentivesLeiderschap en CoachingLoonLoopbaanMotivatie
Dat blijkt uit een studie van het Institute of Leadership and Management bij meer dan duizend Britse werknemers. Hoewel Britse bedrijven vorig jaar zo’n 44 miljard euro uitgaven aan prestatiebonussen, hebben die amper een effect op de motivatie van werknemers.

De meerderheid van de Britse werknemers (59 procent) wordt vooral gemotiveerd door werkplezier en jobtevredenheid. Slechts 13 procent zegt dat het vooruitzicht op een bonus hen extra motiveert.

Andere elementen die een invloed hebben op de motivatie zijn: goed kunnen opschieten met collega’s (42 procent), een faire behandeling door hun leidinggevende (22 procent) en de mate van autonomie (22 procent).

Al betekent dit niet dat geld niet belangrijk zou zijn: de helft van de respondenten zegt dat de hoogte van hun salaris hen motiveert.

Werknemers jonger dan 30 jaar worden meer gemotiveerd door geld. Meer dan de helft van de jongeren (55 procent) zegt dat geld belangrijk tot zeer belangrijk is. Bij werknemers ouder dan 30 jaar daalt dit percentage tot 43 procent.

Beoordelingssystemen

Volgens 82 procent van de managers weten hun teamleden wat van hen verwacht wordt en hoe ze beoordeeld worden. 84 procent van de managers zegt ook goed overeen te komen met het team dat ze aansturen.

Werknemers houden er echter een andere mening op na. 58 procent van de werknemers zegt dat ze duidelijk weten wat van hen verwacht wordt en hoe ze beoordeeld worden. Zes op de tien zegt dat ze redelijk goed overeenkomen met hun leidinggevende.

Twee derde van de respondenten zegt dat hun werkgever een beoordelingssysteem hanteert, maar een kwart zegt dat hun leidinggevende de beoordelingen slecht uitvoert.

Bron: ILM

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

IT-recruiter

Projinit

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.