Jongeren kennen VDAB niet

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenArbeidsrechtAttitudeDiscriminatieInstroomJongerenLoonLoopbaanOrganisatie
Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse jeugdraad bij 750 jongeren tussen 16 en 30 jaar. Amper 13 procent zegt dat ze de VDAB goed kent. Van hen zegt zeven op de tien dat de VDAB jongeren niet echt aan een job helpt. “Er is een gebrek aan informatie en de jongeren missen een aanpak op maat”, zegt Lotta Coenen van de Vlaamse Jeugdraad.

De VDAB erkent dat ze met een imagoprobleem bij jongeren kampt en verwijst naar een uitgebreide campagne voor jongeren dit voorjaar. Daarnaast organiseert de VDAB allerlei projecten en heeft het een speciale pagina gericht op jongeren op de website.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) is verbaasd over het resultaat van de rondvraag. “België geldt in Europa als een goed voorbeeld als het gaat om jeugdwerkloosheid. Dat wil toch zeggen dat onze aanpak werkt.”

Discriminatie

De jongeren vinden discriminatie op de werkvloer een echt probleem. Acht op de tien jongeren kregen er zelf al mee te maken of kennen mensen die gediscrimineerd werden op basis van origine, afkomst, kledij, seksuele geaardheid, handicap of beheersing van het Nederlands.

Uit de bevraging blijkt verder dat driekwart van de jongeren meer praktijkstages wil in alle studierichtingen. Binnen de groep werkenden is dit zelfs 90 procent. Jongeren doen geen concrete suggesties over de structuur of hervorming van het onderwijs, maar vragen kwalitatief onderwijs dat hun vaardigheden bijbrengt en ruimte geeft om hun eigen talenten te ontwikkelen. Jongeren zijn het er wel over eens dat de onderwijshervormingen die nu op tafel liggen geen oplossing zijn voor de problemen binnen het onderwijs.

Bron: De Morgen/De Vlaamse Jeugdraad

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.