Jongeren zijn minder gemotiveerd en minder productief

40ArbeidsongevallenErgonomieOrganisatie

Dat blijkt uit een onderzoek van Zebrazone onder 2230 werknemers in loondienst, waarover de Nederlandse vaktijdschriften Overheidsmanagement en P&O Actueel berichtten. Het onderzoek richtte zich op vitaliteit en prestaties op de werkvloer. Zo blijkt 93% van de werknemers gemotiveerd te zijn om te werken en vindt 95% het werk zinvol.

De onderzoekers verklaren deze uitmuntende cijfers door de goede organisatie van Nederlandse bedrijven: medewerkers worden niet alleen goed betaald, ze worden ook actief gestimuleerd om mee te denken en te participeren.

De betrokkenheid bij de organisatie is minder groot: 17% geeft aan niet of nauwelijks verbonden te zijn met de organisatie, terwijl één op de vijf er niet zoveel betekenis aan geeft. Dat vijftigplussers een grotere betrokkenheid hebben bij hun organisatie, kwam voor de onderzoekers niet echt als een verrassing. Oudere werknemers zijn immers opgegroeid in een tijd waarin werk het allerbelangrijkste in het leven was. Zij hebben daarom nog altijd veel loyaliteit, klinkt het. Voor jongeren is het veel belangrijker om een goede balans tussen werk en privé te vinden. Die verhouding bekijken ze continu erg kritisch en ze zijn sneller bereid om verder te zoeken als de match niet optimaal is.

Verder zorgen werkdruk, een hoog wegtempo en overwerk voor stress. Dat blijkt alvast een vaak voorkomend probleem: 44% van de ondervraagden ervaart stress op het werk, waarvan 27% zelfs ‘vaak tot heel vaak’.

Bron: Overheidsmanagement.nl, P&O Actueel

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.