Kleine kantoorirritaties en hun invloed op de werksfeer

Het onderzoek onthult de meest voorkomende slechte gewoontes op kantoor: collega’s die uitgeprinte documenten in de printer laten liggen (55 procent), het printerpapier niet aanvullen (51 procent), elkaar onderbreken tijdens vergaderingen (41 procent), vergeten belangrijke informatie te delen (41 procent) en tijdens vergaderingen op een laptop of telefoon werken (36 procent). Dat blijkt uit onderzoek van Sharp, dat werd uitgevoerd bij meer dan 6000 Europese kantoormedewerkers.

Opvallend is dat kantoormedewerkers elkaar in de meeste gevallen niet persoonlijk aanspreken op het storende gedrag. Van de ondervraagde kantoormedewerkers gaat 15 procent in sommige gevallen het gesprek met een collega aan. Veel vaker kiezen werknemers ervoor om hun collega op een indirecte manier aan te spreken. Bijvoorbeeld door een briefje met een klacht in de algemene ruimte te leggen (22 procent), een collega te mailen over het gedrag van de ‘vervelende’ collega (19 procent), het gedrag van de collega te negeren (17 procent), te zuchten of te kreunen (15 procent) of een mailtje naar de baas te sturen om over de collega te klagen (9 procent).

Kantoorirritaties hebben op verschillende manieren invloed op het succes van organisaties. Door het gebrek aan communicatie lopen teams de toegevoegde waarde van samenwerking mis. Als werknemers niet met elkaar over hun irritaties communiceren, kan dat bovendien werkstress veroorzaken. Daarnaast ontstaat een roddelcultuur: mensen gaan hun ergernis aan anderen vertellen in plaats van aan degene over wie het gaat. Dan worden relaties slechter en krijg je minder snel dingen van elkaar gedaan. Irritaties geven ook weerstand, en dat kan ziekte en verloop veroorzaken.

De oplossing begint bij de werknemers zelf: wil je goede collega’s hebben, dan moet je eerst zelf een goede collega zijn. Want zowel goed als slecht gedrag is besmettelijk. Als dat niet voldoende is, probeer dan om de collega op een rustige en goede manier feedback te geven.

Bron: Sharp (sharp.be)

 

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.