Klimaatakkoord van Parijs positief voor werkgelegenheid

 

Het uitvoeren van het klimaatakkoord van Parijs waarin 195 landen zich in 2015 engageerden om de opwarming van de aarde tegen te gaan, heeft niet noodzakelijk een negatief effect op de economie, zo blijkt uit een studie van Eurofound. De omslag naar een CO2-arme economie heeft zelfs een positief macro-economisch effect. Het Europees BBP zou tegen 2030 stijgen met 1,1 procent en de Europese werkgelegenheid met 0,5 procent.

De positieve impact op het BBP en de werkgelegenheid binnen de EU zijn voornamelijk te danken aan de investeringen die nodig zullen zijn om over te schakelen naar een klimaatneutrale economie en door het dalen van de import van fossiele brandstoffen. De werkgelegenheid groeit door de toenemende vraag naar arbeidskrachten in onder meer de bouw en industrie.

De studie toont bovendien aan dat vooral Letland, België en Malta er een voordeel bij hebben het klimaatakkoord van Parijs te implementeren. Letland zou zijn BNP tegen 2030 zien stijgen met 6 procent. Van alle Europese landen zou de werkgelegenheid in België hierdoor het meest stijgen door hogere consumentenuitgaven in arbeidsintensieve sectoren zoals retail, horeca en catering. Polen is het enige land uit de EU dat zijn werkgelegenheid ziet dalen omwille van uitgebreide kolenindustrie.

Nog volgens de studie zou het volgen van het klimaatakkoord ook positieve effecten hebben op de Chinese economie. In de Verenigde Staten daarentegen zou het leiden tot een daling van het BBP met 3,4 procent en tot een daling van werkgelegenheid met 1,6 procent.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.