Tegenover het dieptepunt van de crisis in augustus 2009 is de kmo-tewerkstelling al met 3,7 procent gestegen.Dit jaar kende de kmo-jobindex al elke maand positieve groeicijfers, met in het tweede kwartaal de maand mei als absoluut hoogtepunt (+ 0,34 procent).
Alle kmo’s groeien
Voor het eerst in een jaar tijd groeit de structurele tewerkstelling in alle kmo’s. Vooral voor de grotere kmo’s met meer dan 50 werknemers was 2010 een zeer moeilijk jaar, met negatieve groeicijfers tot -0,5 procent. Het tweede kwartaal van 2011 stijgt de structurele tewerkstelling er met 0,4 procent. Vooral dankzij de Vlaamse kmo’s, aangezien in Brussel de grootste kmo’s met 0,3 procent achteruit gaan en er in het Waals Gewest een status-quo is.
De kleinere kmo’s met minder dan 20 werknemers tekenen al een heel jaar positieve groeicijfers op, en ook nu stijgt de structurele tewerkstelling er met 0,6 procent. Op halfjaarbasis zijn zij zelfs met 1,3 procent gestegen. De zaakvoerders van deze kmo’s zijn doorgaans vrij voorzichtig om een extra kracht aan boord te halen, maar het feit dat ze dit toch deden gedurende de eerste helft van het jaar, was tekenend voor het heersende optimisme. Of deze trend zich doorzet de komende maanden is even afwachten.
Goede resultaten Waals Gewest
De goede cijfers van de kmo-jobindex zijn vooral te danken aan de uitstekende resultaten van het Waals Gewest dit tweede kwartaal. Daar groeit de structurele tewerkstelling met maar liefst 1,4 procent.
De grotere tewerkstelling is vooral te danken aan de quartaire sector, met activiteiten als ‘sport, ontspanning en recreatie’, ‘bibliotheken’, ‘wetenschappelijke en technische activiteiten’ als absolute groeiers. In dit geval betekent dat een pluspercentage van boven de 10 procent. Vooral oudere werknemers geraken in deze sectoren aan een job.
Bescheiden Vlaamse groei
Het Vlaams Gewest maakt een bescheiden 0,3 procent winst tegenover het vorige kwartaal, en klokt af op een jaarevolutie van +1,4 procent. De wegenbouw kreeg de laatste kwartalen flink wat meer tewerkstelling, wat niet verwonderlijk is gezien de vele werken op de Vlaamse wegen in de zomermaanden van 2011.
In het tweede kwartaal van 2011 doet ook de provincie Limburg het zeer goed met +1 procent. Het is echter wel zo dat Limburg twee opeenvolgende kwartalen verliescijfers boekte. Opvallend is hier dat het vooral jongeren zijn die een nieuwe job vonden binnen de kmo’s.
Achteruitgang Brussel
Brussel is met -0,1 procent de enige regio die in het tweede kwartaal van 2011 achteruitgaat. Een sterke maand mei (+0,7 procent) daarentegen heeft onze hoofdstad voor erger behoed. Brussel boekt wel nog altijd een jaarwinst van +2,4 procent.
Faillissementen
Handelsinformatiekantoor Graydon meldt dan weer dat in de maanden juli en augustus 1054 Belgische bedrijven over de kop gingen. Het record van vorige zomer werd nipt verbroken. Vooral horecazaken, kleine telefoonwinkels, de kleinhandel, koerierdiensten, wegtransport en de bouwsector hebben het moeilijk. Graydon verwacht ook voor het najaar een blijvend hoog faillissementenniveau.
Ondernemersorganisatie Unizo is helemaal niet verrast door deze faillissementscijfers. “Vele kmo’s geven al enkele maanden aan dat ze in een zeer precaire situatie verkeren”, reageert gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt.
Door de economische crisis hebben ze een groot deel van hun reserves moeten opsouperen. De huidige kostenstijgingen (vooral loon- en energiekosten) gaan vaak niet gepaard met sterke en duurzame omzetstijgingen, de verhouding evolueert dus negatief. Daardoor dreigen heel wat van de ondernemingen de komende maanden nog over de kop te gaan.
Bron: SD Worx, Unizo, De Standaard