Kmo’s creëren 7819 extra jobs

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenInstroomLoonkostenLoopbaanOrganisatieStrategieWerving
Dat blijkt uit de driemaandelijkse KMO Tewerkstellingsmonitor van HR-dienstengroep ADMB en ondernemersvereniging Unizo. De monitor is gebaseerd op de tewerkstellingsgegevens van een constant staal van ruim 19.000 kmo’s in Vlaanderen, die ruim 100.000 werknemers tewerkstellen.

De structurele tewerkstelling bij Vlaamse kmo’s steeg in het derde kwartaal van dit jaar met 1,2 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit komt overeen met 7819 extra jobs. Toch is het nog wat te vroeg om van een definitieve trendbreuk te spreken. Ten opzichte van de nulmeting in januari 2012, daalde de tewerkstelling met 0,5 procent ofwel met 3241 arbeidsplaatsen.

In vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar, daalde de structurele tewerkstelling in het derde kwartaal met 1,4 procent. Volgens de ondernemersorganisatie is dit te wijten aan seizoenseffecten. In de zomer vermindert de activiteit, waardoor ook de tewerkstelling wat achteruit boert.

Ten opzichte van het derde kwartaal van 2012, is de stijging het sterkst bij de vrije en intellectuele beroepen (+8,8 procent) en de financiële diensten (+6,9 procent). Ook in de diensten en de distributie stellen we een stijging vast van de structurele tewerkstelling met respectievelijk 4,3 procent en 3,8 procent.

De sterkste daler is de horeca (-4,6 procent). Ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar, is er zelfs een daling met 6,1 procent, een gevolg van de crisis. De bouwsector kent een daling van de tewerkstelling met 1,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2012.

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.