Kmo’s die een zieke werk weigeren, ontlopen sanctie

Sinds eind vorig jaar worden degenen die volgens artsen met begeleidende maatregelen weer aan de slag kunnen, opnieuw naar de werkvloer begeleid. Als stok achter de deur voor wie – werknemers én werkgevers – daar niet aan wil meewerken, wordt al geruime tijd gebakkeleid. Ook tijdens de jongste begrotingscontrole raakten de regeringspartijen het er niet over eens.

Eén van de grote discussiepunten was welke bedrijven onder de nieuwe regeling zouden vallen. Open VLD en MR wilden bedrijven met minder dan 50 werknemers ontzien. De andere partijen wilden ook kleinere bedrijven stimuleren om langdurig zieken weer aan het werk te zetten. Het compromis houdt in dat de regeling voorlopig alleen geldt voor bedrijven met minder dan 50 werknemers, maar dat er een evaluatie komt om na te gaan of ze ook moet worden toegepast op bedrijven met 20 tot 50 werknemers.

De sancties

Anderzijds zijn er ook sancties voor werknemers. Iemand die zijn papierwerk niet in orde heeft, verliest gedurende maximaal een maand vijf procent van zijn uitkering. Een zieke werknemer die niet opdaagt op een gesprek met de begeleidende arts, krijgt een sanctie van 10 procent van zijn ziekte-uitkering.

De meerderheidspartijen waren het er eerder al over eens geraakt dat bedrijven die niet meewerken aan de re-integratie van hun werknemers een boete van 800 euro per zieke krijgen. Het verminderen van het aantal langdurig zieken is één van de grote uitdagingen van deze regering. Er wordt nu immers meer geld besteed aan uitkeringen voor langdurig zieken dan aan werkloosheidsuitkeringen. De regering wil met de nieuwe regeling 100 miljoen euro besparen.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

Abonneer en krijg meer!

Abonnees krijgen niet alleen 6x per jaar het HR Square magazine in de brievenbus, maar genieten daarbovenop ook van exclusieve PLUS-artikels en tal van andere voordelen!

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.