Kmo’s hielden Belgische economie recht tijdens crisis

ArbeidsmarktArbeidsomstandighedenFlexibiliteitHerstructureringInstroomLoonLoonkostenLoopbaanOrganisatieStrategie
Dat blijkt uit een studie van het HIVA, het Hoger Instituut Voor Arbeid (KU Leuven). Bedrijven met minder dan 50 werknemers zorgden in 2008 en 2009 ondanks de crisis immers voor 2059 nieuwe jobs. Voor grote bedrijven ligt dat anders: daar gingen tijdens de crisis 21.909 jobs verloren. Dat brengt het totale netto aantal banen (bij grote en kleine bedrijven) op min 19.850 jobs voor de periode 2008-2009.

“De cijfers spreken boekdelen: de netto jobcreatie stond in de crisis volledig op het conto van de kleine bedrijven. Zij dragen de economie en houden de werkgelegenheid op peil. Ook voor de relance moet de focus liggen bij ondersteuning van de kleinere ondernemingen, alleen dankzij hen kunnen we hieruit komen”, reageert Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Uit de cijfers blijkt verder dat het netto-totaal voor 2010 positief is, met 37.901 gecreëerde jobs, waarvan 13.973 arbeidsplaatsen in kmo’s. In 2008-2009 waren dat er 2059, allemaal op het conto van de kmo’s met minder dan 50 werknemers. In 2007-2008 klokte het jobcreatiesaldo af op 34.753.

Bron: Unizo

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

HR Payroll Officer

Profel

Diensthoofd HR

Wingene

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.