Kmo’s kunnen niet groeien door personeelstekort

Unizo contacteerde 200 kmo’s voor een rondvraag over hun groeiperspectieven. Vier op de tien kmo’s zeggen expliciet dat ze willen verder groeien. Unizo omschrijft ‘verder groeien’ als het realiseren van meer omzet, meer winst, meer kwaliteit of meer werknemers.

Tussen droom en daad staan echter ook voor kmo’s wel eens praktische bezwaren, zo blijkt. Helemaal bovenaan op de lijst van hindernissen staat de krapte op de arbeidsmarkt. Negen op de tien kmo’s die zeggen te willen verder groeien, kunnen dat niet omdat ze niet voldoende geschikte medewerkers vinden.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt wijt het probleem aan een ‘mismatch’ tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat staat België alvast op nummer 2 in Europa in de ranglijst van openstaande vacatures ten opzichte van het totale jobbestand. Bij ons bedraagt dat 2,4%. Alleen in Duitsland loopt het hoger op, maar daar kan de florerende economie de hoofdoorzaak zijn.

Van Eetvelt pleit in de Gazet van Antwerpen dan ook voor een betere afstemming tussen onderwijs en bedrijfsleven: “Er zijn nog te veel mensen met diploma’s waarmee ze nauwelijks een job vinden.” Hij roept ook op tot meer contactmomenten met de werkvloer voor leerlingen uit het technisch en het beroepsonderwijs. De huidige stages noemt hij onvoldoende: “We moeten die stages vervangen door werkervaringsmomenten, waarbij jongeren minstens een dag per week op de bedrijfsvloer doorbrengen.”

Bij de praktijkgerichte opleidingen van Syntra levert dat al lang succes op. Zo’n 85% van de leerlingen die via Syntra vier dagen per week een vak bij een ondernemer leert, heeft daarna meteen een job.

Bron: De Tijd (tijd.be), Gazet van Antwerpen (gva.be)

 

HR application & data expert

Port of Antwerp-Bruges

HR-manager

Benelux Unie

Payroll Manager

FSMA

HR Consultant – Recruitment & HR Projects

Atlas Copco

Consultant werving en selectie

UZ Leuven

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.