Knelpuntberoepen blijven bestaan

Arbeidsmarkt
Werkzoekende informatici waren er in 2002 wel voldoende in aantal, maar hun kennis bleek niet altijd aangepast aan de vacaturevereisten. De belangrijkste vaststelling is dat de laagconjunctuur nauwelijks invloed heeft gehad op het aantal knelpuntberoepen. De belangrijkste blijven al jaren onveranderd: ingenieurs, verpleegkundigen, technici en informatici, maar ook chauffeurs, mecaniciens, lassers, schrijnwerkers, slagers, bakkers en horecapersoneel. De uitstroom van geschoolde jongeren uit het technisch onderwijs blijft onvoldoende om alle vacatures in te vullen. Bovendien blijkt dat nogal wat kandidaat-arbeiders over te weinig basisvaardigheden beschikken om aan de vereisten van de bedrijven te voldoen. De nood aan bijkomende opleidingen is groot. Jongeren die voor een technische scholing kiezen, zijn vrijwel verzekerd van een baan. Vorig jaar waren er bij de VDAB alleen al meer dan 9000 vacatures voor geschoolde technici. Het aanbod voor ingenieurs ging als gevolg van de laagconjunctuur iets omlaag, maar bedroeg toch nog bijna 1000. Dat was meer dan het aantal werkzoekenden. Ook de zowat 2500 vacatures voor verpleegkundigen waren erg moeilijk in te vullen. Voor jobs in de horeca en de voedingsnijverheid blijven de minder gunstige werkomstandigheden een rem op het vinden van personeel.

Senior HR Business Partner

DP World Antwerp

HR talent werving en selectie

UZ Leuven

Projectleider soft HR

Motena

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Directeur

Groep DIlbeek

Learning and Development specialist

Helden Van Het Zol

HR Adviseur Social Affairs

Aldi Holding

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.