Kort ziekteverzuim daalt, ondanks afschaffing ziektebriefje voor één dag

Kort ziekteverzuim
ziekteverzuim

In het eerste kwartaal van dit jaar nam het kort ziekteverzuim in Belgische bedrijven met vijf procent af. De afschaffing van het ziektebriefje voor één dag, zorgt dus niet voor meer ziekteverzuim. Wel waren in totaal meer werknemers exact één dag ziek.

Sinds eind november vorig jaar kunnen werknemers drie keer per jaar één dag afwezig blijven van het werk wegens ziekte, zonder dat ze daarvoor naar de huisarts moeten voor een ziektebriefje. Acerta analyseerde de reële gegevens van 260.000 werknemers om te bekijken welke impact deze maatregel op het ziekteverzuim zou hebben. Wat blijkt? Het kort verzuim op de werkvloer (minder dan een maand afwezig door ziekte) lag de afgelopen drie maanden bijna 5 procent lager dan het jaar voordien. In het eerste kwartaal van dit jaar ging 3,4 procent van de werkbare uren verloren door kort ziekteverzuim, in 2022 was dat nog 3,6 procent. Tegelijkertijd waren er in het eerste kwartaal van 2023 minder zieken op de werkvloer. 72,6 procent van de werkende Belgen was de afgelopen maanden geen enkele dag ziek, vorig jaar was dat maar 70,5 procent.

Sinds de afschaffing van het ziektebriefje wint het ziekteverzuim van exact één dag echter wel aan belang. In de eerste drie maanden van dit jaar zat 10,9 procent van de werknemers één of meerdere keren exact één dag ziek thuis. In 2022 was dat 10,6 procent en in coronajaar 2021 was dat 9,3 procent. Ook het aantal werknemers dat effectief één keer 1 dag ziek thuisbleef is gestegen van 2,4 procent in het eerste kwartaal van 2022 naar 3,0 procent in het eerste kwartaal van 2023.

LEES MEER OP HRSQUARE.BE

Projectbeheerder HR Analytics

Actiris

HR Manager

Meat&More

HR Business Partner

Zorg Stekene

Recruitment Manager

Intelect

Corporate Recruiter

Gentis

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.