Kracht van mentale weerbaarheid sterk overdreven

De stelling dat militairen die mentaal weerbaar zijn veel beter beschermd zijn tegen psychische klachten en functioneringsproblemen dan hun collega’s die minder weerbaar zijn, kan niet wetenschappelijk sterk gemaakt worden. Dat blijkt uit een grote meta-analyse van alle longitudinale studies door Tilburg University, CentERdata en NHL Stenden University of Applied Sciences. Het verband tussen weerbaarheid en latere klachten en problemen is verwaarloosbaar bij militairen.

In het onderzoek zijn de resultaten van veertig internationale longitudinale studies onder militairen geanalyseerd en vergeleken. Het betreft studies onder militairen waarin is onderzocht of weerbare militairen op latere tijdstippen bijvoorbeeld minder posttraumatische stress-symptomen, depressieve klachten en functioneringsproblemen hebben dan militairen die (veel) minder weerbaar waren. De militairen waren uitgezonden of hadden deelgenomen aan stressvolle militaire trainingen. Militairen die weerbaar zijn, melden onder meer dat zij problemen aankunnen, zelfvertrouwen hebben, optimistisch zijn, kunnen volhouden, enthousiast en vastberaden zijn, zelfdiscipline en energie hebben.

De bevindingen druisen in tegen het heersende beeld dat mentale weerbaarheid (‘resilience’) een belangrijke factor is in het bepalen wie vatbaar is voor psychische klachten of slecht functioneren. Een recente review van studies onder politieagenten kwam ook tot de conclusie dat er geen sterk bewijs is dat weerbaarheid een beschermende werking heeft. De kracht van mentale weerbaarheid wordt dus over het algemeen overdreven. Een herbezinning op weerbaarheid als middel om mentale en functioneringsproblemen te voorkomen is gewenst.

Bron: tilburguniversity.edu

Opleider Actiris Academy

Actiris

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.