Kunstmatige intelligentie beoordeelt sollicitanten eerlijker op motivatie

Marnix Naber, experimenteel psycholoog aan de Universiteit Utrecht, en zijn collega’s deden onderzoek naar het beoordelen van sollicitanten op motivatie. In samenwerking met het HR-tech-startup bedrijf Neurolytics testte hij een computermodel dat complex gedrag en emoties scant in de video-opnames van de sollicitanten.

Computer eerlijker

In het experiment van Naber kregen 154 proefpersonen de opdracht om een online sollicitatie te oefenen voor een job bij een bedrijf. Achteraf werd aan hen gevraagd hoe gemotiveerd ze waren tijdens de sollicitatie.
“Het computermodel detecteerde dat minder gemotiveerde sollicitanten zich tijdens het interview anders gedroegen dan de sterk gemotiveerden. Menselijke beoordelaars zagen dit niet en plakte gemotiveerde sollicitanten vaak het etiket ‘gedemotiveerd’ op. Sommigen oordeelden zelfs onterecht dat mannen gemotiveerder waren dan vrouwen”, zegt Naber.
Hij stelt dat een computermodel, mits het getraind is op feedback van de sollicitanten, mensen eerlijker beoordeelt dan wervers en managers van personeelszaken.

Subtiele spierveranderingen

Het computermodel van Naber liet onder andere zien dat gedemotiveerde sollicitanten vaak lang de spieren in de kin en lippen samentrokken. “Alsof ze de kaken stijf hielden.”
Vooral de combinatie van verschillende subtiele spierveranderingen in het gezicht waren informatief. “Ieder individu uit gedrag net iets anders, maar ook dat leerde het computermodel aan. De menselijke beoordelaars wisten niet op welke informatie uit het gezicht ze moesten letten. Zoiets is, zelfs voor mensen die geregeld sollicitanten tegenover zich hebben, heel moeilijk om te leren. Met kunstmatige intelligentie kan dat wel.”

Discriminatie op de werkvloer

De Utrechtse onderzoeker denkt dat deze nieuwe technologie van veel waarde kan zijn in het beoordelingsproces. “We weten al geruime tijd dat er gediscrimineerd wordt op de werkvloer: vooroordelen bij het aannemen en promoveren van werknemers is een aanhoudend probleem. Kunstmatige intelligentie biedt nu een oplossing.”

Bron: Universiteit Utrecht

Opleider Actiris Academy

Actiris

Payroll Officer

ALDI

Social Legal Advisor

Smals

Resource Manager

Smals

Recruiter

Smals

Payroll & HR Administration Coordinator

Smals

HR Business Partner – Data Literate

Smals

Diensthoofd Personeel

Lokaal bestuur Ninove

Talent Officer

Lyreco

Officer/Specialist Accounting

BASF

Aanmelden

Als lid van HR Square hebt u ook de mogelijkheid de digitale versie alsook de archieven van het tijdschrift te raadplegen via onze website.

HR Square Nieuws: de newsletter die HRM in kaart en in uw mailbox brengt.

Iedere week bieden we een overzicht van de voornaamste feiten en gebeurtenissen in HR. Meteen hebt u ook een overzicht van de HR-evenementen die u niet mag missen.

Gratis in de mailbox voor wie zich registreert.